С подкрепата на ГЕРБ и ИТН Пеевски ще работи по Конституцията Депутатът бизнесмен влезе в парламентарната комисия по конституционни въпроси

Депутатът бизнесмен Делян Пеевски стана член на парламентарната комисия по конституционни въпроси. Това поиска неговата партия, като за целта друг депутат от движението – Гюнер Ахмед, му отстъпи мястото си в същата комисия.

Така най-важната фигура на ДПС влезе в комисията, от която се очаква да измисли реформата в основния закон – основният приоритет на новата коалиционна власт на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Вчера Пеевски и партийният му лидер Мустафа Карадайъ подкрепиха кабинета „Дянков/Габриел“ именно с аргумента, че го правят, за да се проведе конституционната реформа, която трябва да преструктурира съдебната власт и да ограничи служебните правителства.

Те твърдяха, че това не означава, че застават зад новото правителство. А управляващите постоянно заявяват, че не се търсили помощта на ДПС за кабинета си. Новоизбраният правосъден министър Атанас Славов обаче недвусмислено заяви вчера: „Единственият шанс този парламент да оцелее политически и правителството да остане на власт е да се извърши конституционна реформа.“

За смяната в конституционната комисия подкрепата си дадоха, освен съпартийците на Пеевски, също ГЕРБ-СДС и ИТН – общо 109 депутати. Против и въздържали се бяха 75 парламентаристи от ПП-ДБ, БСП и един от ГЕРБ-СДС.

„Възраждане“, която усърдно подиграваше десницата и я обвиняваше в съглашателство с ДПС, изобщо не се включи в гласуването. Така всъщност помогна да бъде избран – ако 37-те депутати на партията бяха гласували против или въздържал се, кандидатурата му нямаше да мине.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *