Марияна Николова: Мярката 60/40 в туризма продължава до началото на сезон Лято 2021

Само за 24 часа са осигурени над 2000 легла от хотелската база, които ще могат при нужда да се използват за карантинирани, заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, която гостува в „Още от деня“.

Собственици на хотели имат готовност да предоставят за тази цел общо 5000 легла на цялата територия на страната. Хотелите не се подбират с конкурс от министерството, а се излъчват от бранша.

Що се отнася до това кой ще плаща на хората, заети в обслужването на хотелската база при настанени карантинирани, министър Николова обясни, че това е прерогатив на социалното министерство, което ще преценява кои помещения са подходящи, кой ще бъде настанен там и кой ще ги обслужва. В момента не може да се прогнозира при какъв брой заразени ще се прибегне до новата мярка. Това ще решават здравните власти.

По отношение на състоянието на туристическия сектор, пострадал най-тежко от кризата, министър Николова припомни, че мярката 60/40 е спасила над 30 000 работни места в бранша. Затова тя ще продължи и през зимния сезон, и до началото на летния сезон.

За държавна помощ по линия на средствата, отпускани от ЕС, могат да кандидатстват всички фирми, които са коректни и отговарят на поставените условия, увери Николова. Тя добави, че се обмислят условията, при които да се подпомогнат и екскурзоводите.

В навечерието на зимния туристически сезон министър Николова очерта тенденцията за активна реклама на България като 4-сезонна туристическа дестинация. Тази кампания вече е доказала ефекта си: увеличил се е интересът както на нашите граждани, така и от съседните балкански страни.

Има министерски указания, разпространени в курортите, за стриктно спазване на противоепидемичните мерки, започват и проверки, категорична беше Марияна Николова. Тя успокои тези, които работят на първа линия в борбата с COVID, и имат право на ваучери за почивка в наши туристически обекти, че срокът им е до ноември 2021 година.

БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *