Нова агро далавера: Евтини круши от Турция се продават в България минавайки през Германия!

Отлично осведомени източници на АгроКлуб разкриха нова схема в търговията с аграрна продукция, която се плаща в крайна сметка като цена от крайните потребители – предимно гражданите пазаруващи от чуждите търговски вериги, както и от масите на пазарите, които зареждат от борсите за плодове и зеленчуци. Оказва се така, че през последните месеци крупни търговци от Германия активно купуват силно поевтинелите на европейския пазар круши от Турция (тук не коментираме качеството им), като тировете пълнят складове в Германия, където се реализира пълно преопаковане na 100% или в по-добрия случай се прави смесване около 90-95 към 5-10% с местна или холандска реколта, след което следва спедиция обратно към страни като България, Сърбия и Румъния!

Схемата е в това, че вместо няколко стотин километра, камионите с круши от Турция изминават няколко хиляди километра (тук не коментираме въглеродния отпечатък върху екологията), след което се връщат обратно към България и съседните държавни, но се реализират в ритейл мрежата на съвсем други – високи цени. Така немски компании реализират огромни печалби – съвсем законно междувпрочем, но на гърба на нищо подозиращите потребители.

Иначе европейският пазар на круши е в лека стагнация, а договарянията за новия сезон в Холандия – най-големият производител на круши в Европа са много слаби, поради опасенията от удължаване на рестрикциите заради пандемията от коронавирус и затворените заведения, ресторанти и хотели.

В другите страни, големи производители на круши, като Италия и Германия, също е налице много слабо търсене. Изключение прави единствено Франция, където чрез голоемите търговски вериги, консолидираните обеми в продажбите на групите на производители се справят със свръхпредлагането и пълните складове.

Сериозен спад се забелязва на цената на турските круши, които традиционно се продават в Германия и Австрия. Очакванията на експертите в бранша са за спад в цената на крушите на едро в порядъка на 15-20% спрямо миналата година.

Сред българските производители на круши шанс имат единствено овощарите с директни продажби, както и тези, които залагат на дистрибуция чрез био магазини. Продажбите към преработвателни предприятия трудно ще покрият производствените разходи през 2021-а, сочат анализита на експерти в бранша, поакзва справка на АгроКлуб

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *