Петков: От 20 март зелените сертификати отпадат

Както се вижда и на картата с регионите – червеният цвят отстъпва на жълтия. Цялата страна влиза в етап две и етап три. Очакваме със скоростта, с която се движи, да стигне и до етап 1, което означава, че България ще мине в зелена зона. Без масово затваряне на училища  и бизнеси се справихме с вълната от Омикрона.Това обяви премиерът Кирил Петков на брифинг.

Успяхме да прогнозираме, че някъде към 20 март ще е възможно да прекратим всички ограничения в страната, произлизащи от зеления сертификат и той да е действащ единствено относно европейския регламент за пътуване, обяви премиерът.

Здравният министър проф. Асена Сербезова обяви, че с постепенното облекчаване на мерките не означава, че не си заслужава да се ваксинираме. „Напротив – заслужава си, това се вижда в болничните заведения. 90% от хората, които губят битката с болестта, не са били ваксинирани. Трябва да се научим да живеем с вируса“, посочи тя.

Главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че след две години ограничения, проблеми и трудности идва моментът, в който можем да кажем, че нещата вървят добре. Спадането на заболеваемостта бележи ръст в последните 3 седмици. Спадът е 24,8% за последната седмица. Тази седмица очаквам заетостта в болниците да паднат под 5000. „На базата на този анализ ние възприехме методиката, ползвана и в някои други страни в ЕС, на тристъпково облекчаване.

„Първата стъпка, която ще влезе в сила от 24, дава възможност на всеки собственик на обект с обществено предназначение, да допуска посетителите без зелен сертификат, той остава за служителите. Допуска се посещението на до 12 деца при присъствени езикови обучения, центрове за развитие на личността – това са организации, които дълго време бяхме ограничавани“, посочи той.

От 5 март влиза втората стъпка – изцяло отпадане на зеления сертификат.

Припомняме, че зелените сертификати бяха въведени през октомври. Те служат основно за посещение в търговски центрове, молове, дискотеки, заведения за хранене, казина, спортни зали и фитнес центрове и други обекти, разписани в заповед. Някои от тях се признават и за пътуване в ЕС, като част от Европейския цифров COVID сертификат. Той обаче вече е с валидност от 9 месеца от поставената ваксина срещу COVID-19.

Видовете сертификати: 

Зелен сертификат за преболедуване. Той е с валидност от една година, като се признава доказан COVID-19 с антигенен или PCR тест.

Зелен сертификат за ваксинация. Той се издава след приложена една от разрешените в ЕС ваксини срещу коронавирус. Това са ваксините на Pfizer/BioNTech, Moderna, Yanssen, AstraZeneca. Неговата валидност също е една година.

Зелен сертификат за наличие на антитела. Този тип сертификат бе въведен у нас през ноември. Документът е валиден 90 дни и важи единствено на територията на България. Сертификатът се признава, ако антителата за коронавирус са над 150 BAU/ml и е издаден от лицензирана лаборатория.

Зелен сертификат за отрицателен тест за коронавирус. Такъв сертификат се издава при отрицателен антигенен тест и важи 48 часа, а също и при отрицателен PCR тест – с валидност 72 часа.

От въвеждането на зелените сертификати у нас последваха няколко протеста срещу мярката. Повечето бяха организирани от ПП „Възраждане“, недоволство имаше и от страна на ресторантьорите.

Темата за задължителен зелен сертификат в парламента и администрацията пък скара депутатите на няколко заседания на парламента.

А управляващите заявиха, че обмислят отпадането на зеления сертификат, при достигане на определен брой ваксинирани у нас или при затихване на петата вълна на коронавируса.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *