Хоспис „Добролюбие“ едва оцелява, в страната много такива заведения вече фалираха

  • От години се чака законодателно да бъде уредено финансиране от осигурителните вноски, но така и до днес въпросът не е решен

 Валентина ИВАНОВА

Хоспис „Добролюбие“ в Кърджали прие първия си пациент на 26 октомври 2008 г, а няколко дни по-късно бе официалното му откриване. През първата година от съществуването си той получава частично финансиране по проект на Програма ФАР, след което функционира на самоиздръжка. Здравко Карамитев е ръководител на здравно заведение от създаването му до днес.

Често деца от града посещават пациентите, за да ги разведрят.

Хоспис „Добролюбие“ едва оцелява. През последните две пандемични години се държи на ръба на фалита. В такова положение са всички подобни институции, които се самоиздържат. Плащат си всички разходи сами. Добре поне, че ползват безвъзмездно помещенията в областната болница.

Необходимостта от хосписи за обществото е доказана, но те не срещат подкрепа от държавата, обяснява директорът Здравко Карамитев. От години се чака законодателно да бъде уредено финансиране от осигурителните вноски, но така и до днес въпросът не е решен. Може би затова хосписите един по едни хлопват кепенците. В половината области в страната вече няма заведения за палиативни грижи.

Грижата за възрастните хора, особено в тежко здравословно състояние като например след прекарани инсулти, инфаркти и терминално болни, е по-специфична. Те трябва да бъдат настанени в специализирани лечебни заведения, за да им бъде предоставена специализирана палиативна грижа, защото тя е израз и на опазване на човешкото им достойнство, коментира директорът на хосписа.

Напоследък голям проблем са високите цени на тока.

Художници предоставят за продажба свои творби, като средствата са в помощ на здравното заведение. В хосписа е разположена Арт галерия „Милосърдие“.

Фактурите идват с 2 до 3 пъти по-висока стойност спрямо миналата година. Компенсациите покриват частично увеличението. Хосписът е принуден да вдига цената на услугата. Положението е деликатно, тъй като по принцип здравното заведение работи на социални цени. Както се разбра, от 1 април трябва да се вдигат и заплатите, тъй като се увеличава минималната работна заплата. Неминуемо и това ще се отрази на стойността на предлаганата услуга. А като дъщерно дружество на Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски“ Хоспис „Добролюбие“ е държавна институция. Няма как да не вдигне месечните възнаграждения или да назначи служители на по-ниска заплата от официално определената. Добре поне, че не плащат наем – ползват помещенията в болницата безвъзмездно.

Пандемията през последните две години се отрази тежко на дейността на хосписа. Ограничен беше достъпът, за да не се внесе зараза. Потокът от пациенти рязко намаля. Много хора останаха без работа, доходите им намаляха и нямаха възможност да плащат за престоя на своите близки. А и мнозина се страхуваха да влязат в болница, спомня си Здравко Карамитев.

Още при втората Ковид-вълна ръководството се принуждава да затвори единия от двата сектора, където години наред са се ползвали 40 легла. Разширява другия до капацитет от 30 места и, както върви, в този обем ще си остане и занапред. Едва ли скоро ще има възможност за по-голям прием. Съкратен е и персоналът – в момента са 13-14 души.

Коронавирисуът не подминава хосписа, въпреки че въвеждат драконовски предпазни мерки.

Обществеността винаги е помагала на хосписа. Представители на Лайънс клуб – Кърджали връчват дарение, 2011 г.

Отменят свижданията, дори въвеждат пълна забрана за влизане на външни лица. Постоянно дезинфекцират. Персоналът е 100 процента ваксиниран. Бдят над своите пациенти, които много уязвими. Въпреки това при втората вълна на епидемията няколко човека са прехвърлени в Ковид-отделението, а един-двама се лекуват на място. Реално загубват само една жена с коронавирус.

Много преболедували постъпват в хосписа с пост-ковид симптоми. Макар и с отрицателни тестове, те са в тежко състояние и имат нужда от професионални грижи. За съжаление, 4-5 човека загубват битката, но изписаните излекувани са повече.

Впоследствие при настъплението на Омикрон няколко от лежащите в хосписа се заразяват, но се справят без усложнения.

Перспективите пред лечебното заведение за палиативни грижи в Кърджали не е никак розови. Разчитат предимно на пациенти, които могат да си позволят финансово услугата. Дано хората вече се поуспокоят, да започнат да печелят, за да осигурят необходимата грижа за близките си.

Крайно време е в България да се създаде адекватно финансиране,

за да не бъде хосписната грижа проблем за нуждаещите се. В цяла Европа възрастните хора се настаняват в старчески домове и при влошаване – в хосписи. Добрата медицинска практика там е след изписването им от болница да се долекуват в такива здравни заведения. И финансирането на тези лечебни заведения да бъде уреден законодателно, държавата да се сети да включи тази услуга в бюджета, обобщава Здравко Карамитев.

Като заместник председател на Асоциацията на хосписите в България той вече се е срещал с доц. д-р Антон Тонев, ръководител на Здравната комисия в парламента. Депутатът е хирург-онколог и е запознат много добре с проблема за грижите за терминалното болните. Той обаче не е оптимист, че през 2022 година ще има развитие по въпроса, защото бюджетът е приет и в него не са предвидени средства за хосписите. Остава надеждата това да се случи през следващата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *