Координационната група към МС: 33 516 души от Украйна остават у нас, една трета са деца

В Министерския съвет се провежда брифинг на Оперативната координационна група, която планира и организира действията на държавните институции за евакуацията и настаняването на пристигащите в България вследствие на войната в Украйна.

69735 са влезлите до момента в България граждани от Украйна, от тях останали у нас са 33516, като една трета от останалите са деца, съобщи вицепремиерът Калина Константинова.

Това, което ни се случва в България и Европа, се случва за първи път в историята на ЕС, за първи път се активира Директивата за временна закрила във всички държави членки, обясни вицепремиерът.

60 000 души са преминали през страната само за две седмици и тази безпрецедентна ситуация води необходимостта от редица нови решения, подчерта вицепремиерът.

40 лева е сумата на ден за бежанец, която ще се предоставя на хотелиерите у нас, уточни тя.

Нашият предишен опит не е приложим напълно в новата ситуация, обясни полковник Валери Рачев, съветник към кабинета на премиера, бивш посланик в Ирак и експерт по сигурност.

Хората влизат безвизово, те имат свобода на движение 90 дни, могат да отиват в други страни на ЕС и моделите на държавни институции не са приложими, обясни той. Тоест, имаме предизвикателството да сменим почти целия модел за временна закрила.

Създадена е организация на три равнища.

12 автобуса на МО работят непрекъснато, работи се и с частни автобуси, които да поемат повишен трафик на граничните пунктове и третото ниво е придвижването между общините.

Системата за настаняване е на база частни хотели, има и готовност за настаняване в държавни институции. Идеологията на частните хотели е тяхната база да се поддържа пълна, уточни полк. Рачев.

Можем да мобилизираме около 40 000 легла на първо време само за хотелската база. По-голямата част от хората си идват директно с решения за настаняване, допълни той.

На областно и общинско равнище трябва да бъде мобилизиран целият местен капацитет и доброволчески организации – там се решават реалните проблеми, за да не се налага да се решават с разпъване на палатки и тел. Така че, мобилизацията на местно равнище е започнала, обясни полк. Рачев. Изготвихме модел на център за подпомагане на пристигащи на базата на добри практики, допълни той.

Преди дни правителството обяви, че сформира кризисен щаб с 6 работни групи, който се ръководи от полковник Валери Рачев и координира работата на всички институции. Временната закрила предвижда редица улеснения за хората, напуснали Украйна заради военните действия.

От петък на граничните пунктове у нас, гражданите, влизащи от Украйна, могат да получават документ, с който да пребивават легитимно на територията на България.

Източник: БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *