Гръцки медии: Мицотакис и Ердоган смекчиха тона, различията обаче остават

Срещата между премиера Кириакос Мицотакис и президента Реджеп Тайип Ердоган, състояла се в Истанбул, е положителен развой в отношенията между Гърция и Турция, коментират днес гръцките печатни издания, цитирани от БТА.

Двамата се срещнаха в неделя по покана на турския президент.

Според в. „Та неа“ посланието от срещата между Мицотакис и Ердоган е „диалог с бъдеще“. Изданието отбелязва, че двамата са обсъдили съществени въпроси. „Та неа“ коментира, че Анкара се опитва да успокои отношенията между двете държави след известно покачване на напрежението, наблюдавано през последните месеци.

За положителни стъпки при определени условия, пише в. „Елефтерос типос“. На челната си страница изданието извежда думи на Мицотакис, че двете страни имат големи различия, които не могат да бъдат преодолени от днес за утре и изразеното от Ердоган убеждение, че е отбелязан напредък в двустранните отношения.

„Договориха се за спокойна атмосфера и че различията остават“, пише по темата „Елефимерида тон синдактон“. Изданието коментира, че срещата в Истанбул се е състояла под тежката сянка на руското нашествие в Украйна и изискването за съюзници за единство на Запада.

В редакционен коментар „Ефимерида тон синдактон“ задава въпрос защо точно сега двамата лидери са решили да покажат смекчен тон като условие за решаване на гръцко-турските различия. Според източници на вестника това се случва, защото руското нахлуване в Украйна е наложило на Ердоган и Мицотакис да говорят като съюзници.Няма опасност да направим грешка, ако кажем, че САЩ са поискали срещата Ердоган-Мицотакис, за да осигурят спокойствие в югоизточния фланг на НАТО, признавайки, че Ердоган е „неутрален“ преговарящ с Русия, отбелязва „Ефимерида тон синдактон“ като допълва, че промяна в гръцко-турските спорни въпроси няма и няма да има докато отношенията между двете държави се определят от силните държави.

За нова отправна точка в отношенията между двете държави пише в. „Прото тема“ като отбелязва, че Ердоган и Мицотакис са поставили основите за изграждането на по-спокойни отношения. Срещата им е продължила два часа, а двамата са се разделили, предавайки поздрави на семействата си. Коренно различни бяха случайните им срещи лице в лице през 2019 г. в Ню Йорк и Лондон, както и срещата им през лятото на миналата година в НАТО, когато Атина и Анкара бяха изправени пред конфликт, припомня изданието.

Вчерашната среща показа желанието и на двете страни в следващите месеци да няма напрежение между тях, добавя „Прото тема“. Според изданието изключително интересна е думата, използвана от Мицотакис пред Вселенския патриарх Вартоломей за срещата си с Ердоган. Гръцкият премиер е определил срещата като „основа“ за подобряване на двустранните отношения и за по-спокойни дни в региона.

Това не означава, че двамата не са обсъдили различията между страните или че автоматично те са били решени, отбелязва „Прото тема“. Според информация на изданието Ердоган и Мицотакис са започнали с обсъждането на регионалната обстановка, за да стигнат до двустранните отношения като всеки е изложил позициите си. Това означава, че Ердоган е говорил за статута на островите в Егейско море и мигрантския въпрос, а Мицотакис е изложил гръцката позиция по въпроса.В края двамата са се съгласили, че имат различия, но са обсъдили серия от гръцко-турски срещи в бъдеще, за да могат нещата да се изгладят. В рамките на тези срещи предстои заседание по мерки за изграждане на доверие във военната сфера, което ще се състои през април в Анкара.

Съществува възможност през лятото в Гърция да се състои конференция на страните от Югоизточна Европа, на която да бъде поканена и Турция. Ако всичко се развива добре, през есента в Гърция ще има заседание на висшия съвет за сътрудничество, който е замразен от години, като се предвижда той да бъде председателстван от Ердоган и Мицотакис, както и да присъстват редица министри от двете държави.

Нахлуването на Русия в Украйна създаде напълно различна нова среда и необходимост от нова структура на сигурността в Югоизточното Средиземноморие, посочва „Прото тема“.

В. „Катимерини” коментира, че посланията на срещата между Мицотакис и Ердоган са положителни, но предстои да се разбере до каква степен отговарят на действителността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *