И БСП няма да подкрепи Каримански за управител на БНБ

Коалиционният партньор в правителството – БСП, няма да подкрепи кандидата на „Има такъв народ“ Любомир Каримански за управител на БНБ. Това обяви пред „Нова телевизия“ депутатът от левицата Румен Гечев.

Така останалият единствен кандидат ще разчита на гласовете на опозицията, след като и другите две партии в коалицията – „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, заявиха, че няма да подкрепят Каримански.

„Няма да гласуваме в зала за поста на БНБ, в случая за кандидатурата на Любомир Каримански, тъй като не искаме да взимаме страна в конфликта. Няма да задълбочаваме раздора в коалицията. Има всякакви предизвикателства и кризи, през които трябва да преведем страната, и коалицията трябва да бъде стабилна. Не можем да си позволим да внасяме допълнителен шум“, категоричен бе Гечев.

БСП не смята да номинира свой кандидат за поста, а ще изчака предложението на коалиционните партньори. Гечев посочи два пътя в тази ситуация – ако не се избере гуверньор тази седмица, на поста ще остане временно настоящият управител на БНБ Димитър Радев. Вторият вариант е да бъде предложен нов кандидат.

НОВА ЗАПЛАХА ЗА КОАЛИЦИЯТА

Румен Гечев обаче също заговори за оттегляне на коалицията. БСП може да предприема подобна стъпка, ако Народното събрание гласува за военна помощ за Украйна. В такъв случай вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова няма да подпише разрешение за износ на оръжие, ще подаде оставка, а БСП ще излезе от управлението.

ИТН АТАКУВА ДИРЕКТНО ПРЕМИЕРА ЗАРАДИ БНБ

Коалиционният партньор ИТН продължава да налива масло в огъня. Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов пред Нова тв атакува директно премиера Кирил Петков, че е предложил сделка срещу оттеглянето на кандидатурата на Андрей Гюров. „Отвратително е министър-председателят Кирил Петков да прави намеци от типа „Оттегляме Андрей Гюров, за да получим подкрепа за спецсъда и прокуратурата“. Не приемаме такъв рекет“, заяви Йорданов.

Той припомни, че „Продължаваме промяната“ са имали други кандидати за управител на БНБ преди да номинират Андрей Гюров. Сред тях е бил и проф. Илиян Михов. „Те се опитаха да сложат човек, който е под техен контрол. Но срещу г-н Каримански не успяха да извадят професионалист“, каза още Йорданов. Според него няма вариант ИТН да подкрепи Димитър Радев за нов мандат, тъй като е бил избран с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

ПП: ДАВАМЕ ШАНС ЗА НОВА КАНДИДАТУРА

От своя страна от „Продължаваме промяната“ разкритикуваха упорството на ИТН да стои твърдо зад своя кандидат, защото, ако той бъде избран, това ще стане с гласовете именно на опозицията.

„С оттеглянето на моята кандидатура даваме шанс за стартиране на нова процедура за избор на управител на БНБ и за намеране на обединяваща кандидатура, която да получи ясен мандат. Оставяме отговорността в ръцете на ИТН дали този важен пост да бъде избран от опозицията“, коментира днес пред бТВ депутатът от ПП Андрей Гюров.

Гюров отказа да коментира появилите се съмнения около биографията на Каримански (времето, в което е бил изпълн ителен директор на „Инвестбанк“), но посочи важни теми за дейността на БНБ, които не били залегнали в неговата концепция за ролята на БНБ: борба с корупцията, изчистване на проблемите с прането на пари, предотвратяване на натрупването на рискове в банковия сектор, активни действия за влизане в еврозоната. Затова според Гюров трябвало да се премине към нова процедура за избор на шеф на централната банка.

Оттеглилият се кандидат на ПП призна, че от 2008 до 2010 г. е бил в ръководството на „Пирин голф“ клуб, първоначално като заместник-директор, после като прокурист. „Няма нищо в моята биография, което да крия, там се вижда ясно къде, колко време и за кого съм работил“, каза Гюров.

Истината е, че в биографията му, внесена в Народното събрание с кандидатурата за управител на БНБ, информация за професионалните изяви на Гюров в този период липсва.

За това негово работно място се разбра в неделя от изказвания на Ива Митева и Тошко Йорданов. В опит да защитят Каримански от нападките, че нямал безупречна репутация, Ива Митева заяви: „Разбрахме, че другият кандидат е бил управител на „Пирин голф“. Дали той има безупречна репутация?“, попита Ива Митева.

Източник: segabg.com

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *