Скандал! Генчовска разкрива: България има две външни политики,едната е на премиера и съветниците му!

Абсолютно скандални разкрития за премиера Петков направила външният министър Теодора Генчовска, ИТН, пред депутатите, научи Епицентър.бг.  от свои източници.

„България има две външни политики, едната е на премиера Петков и неговите  външнополитически съветници, (което е в нарушение на закона), а другата – на Външно министерство!“

Това е заявила външният министър Теодора Генчовска на закрито заседание в парламента, поискано от депутатите във връзка с позицията на България по отношение на РСМ и появилите се отвън информации, че премиерът е обещал до края на юни България да вдигне ветото над Скопие.

Думите на Генчовска разкриват нова разделителна линия в коалицията, този път по отношение на външната ни политика. Министърът на външните работи фактически се изправя срещу премиера, разобличавайки го в двойнствено поведение по тема от национален интерес.

Генчовска признала пред народните депутати, че „ситуацията във външната политика е скандална“. Тя разкрила, че „като външен министър научава 80% от нещата по отношение на РСМ от Скопие“. От приятели в съседната ни страна Генчовска научила, че Петков и Ковачевски са се договорили за ново междуправителствено заседание.

Това означава, че зад гърба на коалиционните партньори и легитимните държавни институции министър-председателят Кирил Петков и външнолитическият му съветник Весела Чернева прокарват външна политика в ущърб на националните интереси.

„България има две външни политики. Едната е на Външно министерство, другата се провежда от премиера и неговите външнополитически съветници“, казала министър Генчовска.

По отношение на междуведомствената Историческа комисия, за съжаление, „бодряшките изказавания на премиера Петков, са тотална неистина. Свършената работа на тази комисия е НУЛА“, заявила Генчовска.

„Продължаваме промяната“ продължават да живеят с убеждението, че държавата е едно НПО, казала Генчовска пред смаяните депутати.

Във Външно министерство не е постъпила нито една паметна бележка от срещите на премиера Кирил Петков с представители на македонската страна, подчертала Генчовска, а това е още едно нарушение на закона.

По-късно след края на закритото заседание министър Генчовска призна и пред медиите, че има сериозни разминавания между МВнР и външнополитическия екип на премиера Кирил Петков по въпроса за евроинтеграцията и преговорите с Република Северна Македония.

Тя заяви също така, че няма документ между РСМ и България, който да е основа за договаряне. Почти нищо от останалите четири точки в Протокола 4+1 не е изпълнено от страна на Скопие, обясни тя.
Генчовска посочи, че няма време до края на френското председателство да бъде отворена Конституцията на РСМ с цел вписване на българите в нея като държавотворен народ. „Премиерът не е заявявал никъде тези амбиции, нито на официални срещи, нито с представители на членове на ЕС. Тези амбиции са на неговия екип, който го съветва по тези въпроси“, каза тя.

Генчовска изрично подчерта, че по въпроса със Северна Македония не е било постигнато никакво разбирателство с германския външен министър Аналена Бербок, която е поискала срещата, за да види има ли прогрес. Генчовска заяви, че на срещата е била повторена рамковата позиция на България.

Официално второ междуправителствено заседание със Северна Македония няма да има. Виждате, че много време беше загубено от януари, много можеше да се свърши. Реално погледнато до края на френското председателство на Съвета на Европа се съмнявам, че колегите от Северна Македония ще могат да отворят и заключат този процес“, обяви външният министър.

По политическите въпроси трудно може да се каже, че има прогрес, по секторните политики има прогрес, каза още Теодора Генчовска.
А всъщност какво конкретно искаме от Македония, за да я пуснем за ЕС?

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов потвърди, че очевидно има структурен проблем в коалицията и че по въпроса за РСМ няма как да има промяна без решение на НС. Неразбирателството между две амбициозни дами от две различни ведомства, според него, не бива да бъде пренасян по отношение позицията на РСМ, явно визирайки Генчовска и Чернева. „Темата с отношенията за Северна Македония е прекалено важна, за да се организират „вътрешнокоалиционни мамби“, каза още Христо Иванов.

„Рамковата позиция на България е инкорпорирана в Декларация на парламента и може да бъде променяна само от него. Дали е имало някакви разговори, дали две амбициозни дами в две различни сгради не могат да си говорят или не, и решават да ескалират тази тема до парламента, дали някой няма причина да превърне това във вендета? Промяна на рамковата позиция може да има само след гласуване на парламента – всичко останало са различен вид спекулации и конспиративни теории“, заяви Иванов.„Именно Весела Чернева пълни главата на премиера Петков, че може да вдигнем ветото над РСМ“, заяви пред Епицентър. бг източник от правителството.

Бившият външен министър от ГЕРБ Екатерина Захариева е на мнение, че правителството няма единна позиция по отношение на Северна Македония:
Напротив, националният консенсус изглежда разклатен, което е много лошо, защото България изпусна златен шанс да постигне исканията си по преговорната рамка. Външната политика на МС трябва да е единна, а българският външен министър не трябва да научава от друго място за българската позиция. Очевидно е ясно, че някой иска отклонение от рамковата позиция„, заяви Екатерина Захариева, потвърждавайки информацията на Епицентър. бг.
Според Екатерина Захариева по този начин МС „влиза в играта на Северна Македония“, която винаги се е опитвала да обясни, че едва ли не само част от партиите и българският народ искат нещата, заложени в рамковата позиция.
Зам.-председателят на Народното събрание Мирослав Иванов от “Продължаваме промяната” е на мнение, че правителството следва рамковата позиция. „Не мисля, че ще има отстъпление от националния интерес“, заяви той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *