Вселeнският патриарх Вартоломей Първи участва в службата за Великден в българската църква Свети Георги в Одрин

В българската църква Свети Георги в град Одрин бе отслужена тържествена служба по случай светлия християнски празник Великден.

В службата участва Вселенският патриарх Вартоломей Първи с гръцки митрополити от Александруполис и Орестиада,съобщиха местни /одрински/медии. Велиденската служба е била масово посетена от вярващи, дошли специално за църковния ритуал от България, а също и от Гърция. Сред гостите са били генералният консул на България в Одрин Борислав Димитров, както и гръцкият генерален консул в града Алис Радиопулос.

На службата, която е продължила 3 часа, е било четено Евангелието на различни езици, изпълнени са били традиционните християнски ритуали.  След службата в специално слово Вселенският патриарх Вартоломей Първи отправил поздравления към  православните християни и към мюсюлманите.

„Миналата неделя, след дълъг период от 6 седмици въздържание, отпразнувахме Великденския празник, посветен на възкресението на Спасителя Исус Христос. А днес приключва месецът на мюсюлманските пости Рамазан.
Периодите на пост и въздържание са времето, когато доминира духовният аспект, осигуряващ очистване на душите и телата, доближаване до божествената религия. Време, в което и християни и мюсюлмани възхваляват Всемогъщия Създател с пост и поклонение, макар и под различна форма  се опитват да намалят страданието на другите хора с благотворителни дела, изразяват своята благодарност към Него и се стремят да бъдат достойни за Него. Днес бяхме много щастливи да бъдем отново заедно с вярващите от Гърция и България, както и с гостоприемните жители на Одрин на вълнуващата служба, която се изнесе в историческата църква Свети Георги. Използвам случая да поздравя и братята-мюсюлмани с настъпващия празник Рамазан Байрам”, заявил Вселенският патриарх.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *