Вярващи изпълниха новата джамия в „Прилепци“ за Байрамския намаз

Над хиляда мюсюлмани се събраха тази сутрин в новата джамия в квартал „Прилепци“ в Кърджали за Байрамския намаз                /молитва/. той беше отслужен от гост имамин от Република Турция за месец Рамазан в Кърджали и от местния имамин. Преди молитвата Районният мюфтия Басри Еминефенди изнесе лекция за Байрамския намаз.

 

С вярващи бяха изпълнени двата етажа и двора на джамията. Сред тях бяха кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис, председателят на Общинския съвет инж. Юсеин Ахмед, зам.-кметът Тунджай Шюкрю и секретарят на общината Себахтин Риза. Кметът поздрави мюсюлманите по случай празника Рамазан Байрам. Пожела на всички здраве, щастие, берекет, добруване и весели празници.

Рамазан Байрам е един от най-важните празници в исляма. Той слага крайна 30-дневния пост на мюсюлманите. Честването му започва с молитва – Байрам намаз. Празнува се със семейството , яде се сладко, най- често баклава, затова другото му име е Шекер Байрам. Празнува се три дни, за да могат мюсюлманите да посетят близките си и да поискат прошка.

Снимки: Валери Ковачев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *