В ход е трета операция за евакуиране на цивилни от Мариупол и „Азовстал“

Тихомир Шумов

В ход е трета операция за евакуиране на цивилни от украинския пристанищен град Мариупол и обсадения комбинат „Азовстал“, обяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пред Съвета за сигурност, цитиран от NOVA.

Според данните, при предишните две операции ООН и Международният комитет на Червения кръст са помогнали на близо 500 цивилни да избягат от района.

Русия обяви, че нейните сили са готови да осигурят безопасно преминаване на цивилните, но украинските бойци в Азовстал трябва да се предадат. Последните украински войници в Мариупол, които оказват съпротива, твърдят, че Русия атакува масирано. Те описват тежки боеве в обградения индустриален комплекс, но Москва отрича да има атака.

„Трета операция е в ход, но нашата политика е да не говорим за подробности за която и да е от тях, преди да са завършени, за да избегнем подкопаването на възможния успех. Добре е да знаете, че дори в тези времена на хипер комуникации, тихата дипломация все още е възможна и понякога е единственият ефективен начин за постигане на резултати. Досега общо близо 500 цивилни са намерили дългоочаквано облекчение, след като са живели под безмилостен обстрел и оскъдна наличност на вода, храна и канализация“, заяви генералният секретар на ООН Антоноу Гутериш.

Източник: fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *