Нерде Кърджали, нерде Лондон?

  • Кмет на Лондон може да е с пакистански произход, но на Кърджали да е турчин не може

Вели ШАКИР

Следващите редове са личен коментар за уродливата, според мен, инициатива на ИТН, съобщена в Кърджали от Тошко Йорданов

Начинаещите политици често заприличват на повелители на ветрове. Иде ми да кажа смахнати, вместо начинаещи, но учтивият тон, към който обичайно се придържам не ми позволява това.

Сещам се за случай на смахната идея в Дания. Кандидат за парламента обещавал на своите избиратели, че ако го изберат ще направи тъй, че когато карат велосипед вятъра да духа винаги откъм гърба им. Сиреч ще заповяда на вятъра, накъде да духа. Народът ще кара колело, а вятърът, благодарение на политика, ще духа в гръб. Пей сърце!

Инициативата на ИТН, изръсена от Тошко Йорданов, стана излишно коментирана тема в Кърджали. Инициативата била да отделят града Кърджали, като отделна от селата община. Чудо! Селата ще цъфнат, а градът ще върже.

След като политическата немощ, наричана от науката импотентност, не може да роди полезна за хората идея, се хващаме за някоя отвлечена и лишена от полезност и прогресивност.

Недоумение и чудене предизвикват мотивите на инициатора. А зад фалшивата загриженост за развитието на селата прозира друго. Другото се нарича Кърджали. Истинският кокоши трън на ИТН (и други политически партии) не е развитието на селата и града, не е и идеята за благоденствието им. Оставаме с усещането, че всеки новопръкнал се политик, всяка нова политическа формация се хваща с някоя авантюра точно в Кърджали. От неудобство или други незрими съображения, никой няма да си признае, че истинската причина за инициативата е заради факта, че кмет на Кърджали е с турско самосъзнание. Хайде, признайте си, господин Йорданов! Кмет на Лондон може да е с пакистански произход, но на Кърджали да е турчин не можете да се примирите…

Отвъд тази зле прикрита причина се крие друга – подготвя се почвата за политическа кражба или преливане на гласове от съществуващия политически спектър в Кърджали. А как да стане това, ако не чрез най-лесния начин за манипулиране по формулата „разделяй и владей“ или иначе казано – посочи неприятеля, за да настроиш една общност срещу  останалите. Казвам останалите, защото в община Кърджали етно-религиозните общности са повече от две. Ерго, едната общност е податлива на негативна настройка към останалите, сякаш те са причината за всички проблеми.

Единият аргумент на Тошко Йорданов е за по-голямата достъпност на селата до програмите за развитие на селските райони.

Той изобщо не издържа, тъй като в досега действащите правила за кандидатстване на селата по ПРСР не е имало пречки за това. Нещо повече, в сегашното си положение те са облагодетелствани от факта, че общинската администрация прави всичко възможно (чрез разяснителни кампании и административна консултантска дейност) селата да получат добър достъп. Създаването на местна инициативна група (МИГ) по програма Лидер е с пълното съдействие и поощряващи дейности от общинската администрация. Така че, аргументът за достъпност и повишаване на стандарта на селата е мним и лъжовен.

Другия му довод, че „Кърджали като самостоятелна община ще има много по-честни избори и за кмет, и за народни представители.“ прилича на разказ с неочакван край. Как точно отделянето на града като самостоятелна административна единица ще подобри и/ или подсигури честността на изборите? Как точно си го представя господин сценаристът не става ясно, защото няма обосновка. Отново приказка за наивници.

Прогресивните общества в света се стремят да премахнат всякакви нюанси на дискриминация на какъвто и да признак. Един от най-неприятните дискриминиращи правила при социализма беше т.н жителство. Не можеш да си купиш апартамент или да живееш във ведомствено жилище, ако не си се сдобил със статут жител на града. Нещо, като крепостничество. Та идеята на Т. Йорданов прилича на напън да върнем времето назад.

След като Избирателния кодекс е валиден в същата степен и за селата и за градовете, след като дори и да бъде обособен града, като нова единица, а всички нови и стари единици ще са в един многомандатен избирателен район – кое прави така, щото да се подобри честността на изборите? Лесно е се напъваш да се покажеш, като добър. По-трудно е да докажеш, че си справедлив, господин Йорданов. А с празнословие не се постига справедливост.

Един прелюбопитен въпрос възниква неизбежно, миг след изказаните слова за инициативата: Защо Кърджали? Защо например не е друг областен град, например Хасково или Благоевград, или Габрово, или родния на Йорданов Ямбол?

Ако не се сещате за отговора, мога да помогна. Но учтиво ще се въздържа. Авторът не бива да подценява интелекта на читателя.

Много им здраве на „повелителите“! И този и подобни филми сме ги гледали много пъти.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *