Неджми Али: За Джебел вече се говори с респект

Нов живот

„Алея на светлината“, над 20 километра новоасфалтирани улици в селата, над 11 000 кв. метра ремонтирани тротоари, водоснабдяване, нови паркинги, игрища, развитие на образователната инфраструктура, та дори и кинозала…

Само част от нещата, които вече се случиха в плана „Джебел“. Бурените, които обграждаха общината са в миналото. Джебел се превърна от периферия, най-малкото, в интерес. Интересно как така бързо се случват нещата към по-добро.

Отговорът не е тайна. Споделен е от кмета Неджми Али…

 -Г-н Али, нещо се случи в Джебел. Сякаш в една безкрайно дълга нощ някой влезе в стаята и запали осветлението. Допреди време градът бе част от региона, но все встрани. Виждаше се като през бурени…

-Ако трябва да продължа метафората, ключът към осветлението си има име. Нарича се нормалност. Аз и екипът ми се протегнахме и натиснахме бутона. За първи път от много години се яви кандидат за кмет с ясна, конкретна и изпълнима управленска програма. Повече от нормално бе програмата да намери своята реализация.

-Нека поговорим за плана „Джебел“. 30 месеца по-късно резултатите са повече от видими. Каква е тайната на програмата?

-Проблемите бяха ясни, изготвихме решенията и започнахме да ги изпълняваме. Този план не бе само на красиви думи и проекти на хартия. Съвсем естествено бе да доведе до реални неща, такива, каквито всеки да види и усети. Ако не си имал път довчера, днес да се прибираш до своя дом по нов асфалт. Ако не си имал вода – да имаш вода в своя дом, така, както е редно да живееш в една подредена община. От началото на мандата постигнахме много. Джебел и всичките населени места се промениха и продължават да се променят. Преди няколко години дадохме старт на плана ,,Джебел“. Заедно превръщаме общината от периферия в център. Постигнахме това, че днес за Джебел се говори с респект.

-Толкова ударно строителство не се е случвало, нека поговорим в цифри.

-Успяхме да асфалтираме над 20 километра вътрешноулична мрежа в селата. Проблемите с водоснабдяването са решени на 70 процента. Водоснабдени са осем населени места, в които е нямало вода откакто съществуват. Неудобно е в 21 век да продължаваме да говорим за проблеми с пътища и вода. Но това бе положението. Не бих казал, че започнахме от нулата. А по-скоро от положение със знак минус пред него, особено по отношение на административния капацитет, който го развиваме непрекъснато. Трябваше да наваксваме. И смея да твърдя, че се справяме доста добре. Надявам се съвсем скоро да дойде и моментът, в който ще надграждаме.

Към момента можем да се похвалим с 11 детски площадки в града и селата, както и със стрийт фитнес на градския стадион. Ремонтирахме три тенис-корта и три игрища за футбол с изкуствено покритие. В четири населени места вече има сгради на кметствата, като там се предоставят съответните услуги на жителите.

-Това вече не е метафора, осветлението в Джебел наистина бе включено. Джебелчани говорят за Алея на светлината?

-Да, разрешихме проблема с уличното осветление почти на 90%. Той бе поставян на всички събрания преди изборите. И бе нормално. Няма човек, който иска да живее в мрак. Затова и изцяло подменихме уличните тела с LED осветление, в момента светят над 1000 допълнително поставени улични лампи. Поставихме светеща табела на входа на града. Между него и първите сгради на града са поставени нови улични стълбове. Там именно се оформи и т.нар. „Алея на светлината“. За мен всъщност това е пътят на Европа, който прокарахме до сърцето на Джебел.

Към днешна дата приключи и първият етап от ремонта на уличната мрежа. Проектът бе реализиран с подкрепата на парламентарната група на ДПС и лично на председателя Мустафа Карадайъ, като тук е мястото да благодаря за огромното съдействие и принос към тази поредна стъпка към европейското развитие на Джебел.

Обновени са над 11 200 кв. метра тротоарни площи със съответните нови бордюри. Джебелчани вече се радват на обновени и асфалтирани паркинги в междублоковите пространства, разбира се, с поставено там LED осветление. Успяхме да съградим изцяло нова визия на централната градска част, разполагаме с нова пешеходна улица, пеещ фонтан със синхронизирано осветление. От дни жителите на общината се радват и на модерен общински пазар за зеленчукопроизводители и втори светещ фонтан в централната градска част.

Най-новата ни придобивка е мултифункционалната зала на читалището. Тя ще може да посреща най-добрите театрални постановки. А и не само, това е и киноарена „Джебел“-с най-модерната съраунд система за озвучаване и прожекционен екран.

-Давате отлични примери затова как трябва да се развива една община. Къде е Джебел в очите на младите?

-Джебел винаги е бил в сърцата на всички поколения. Нашата цел е да преустроим така родния си край, че да няма нужда житейския път на младите хора да ги отвежда зад граница. Желанието ми е всичко добро като практика в Европа да намери място за развитие именно тук. Нашите грижи сега, всъщност са гаранция за бъдещето ни.

Затова подкрепяме и реализираме проекти в сферата на образованието, за да подпомогнем успешния и равен старт на децата ни в живота, наравно с техните връстници от големите градове.

Нашата гимназия е сред 55-те средни училища в страната с изградени STEM кабинети. В плана за възстановяване и устойчивост са предвидени средства за подобни центрове във всяко училище. Ние вече имаме изграден такъв център. Чрез него даваме надежден старт на нашите деца, за да могат да се развиват във всяка конкурентна среда. Центърът разполага със снимачно и аудио студио, дигитална зона, професионална гримьорна, апаратна, стая за подготовка на учители, офлайн зона. Целта ни е образованието да пленява, да развива, да насочва.

Преди гимназистите, започнахме от най-малките. Изцяло обновихме 10 спални помещения в двете детски градини, подменена е цялата леглова база, която бе от 1975-а година. Получихме огромна подкрепа и от бизнеса в това отношение. Всички гледаме в една посока-децата са бъдещето и ние трябва да направим всичко възможно то да е успешно.

-Казахте бъдеще, какъв е хоризонтът на Джебел?

-227 са слънчевите дни в годината в общината. Това е даденост за инвестиции – било в алтернативните енергоизточници чрез фотоволтаични системи или разработване на богатството ни от минерална вода чрез изграждане на хотели и спа центрове.

Община Джебел има значителен потенциал за развитие на туризма и през годините полага последователни и целенасочени усилия в посока превръщането на града в атрактивна и предпочитана туристическа дестинация.

Средновековната крепост „Устра“ е уникална забележителност, а вече е и в категория „обект с национално значение“. Предоставена бе за управление на Общината за срок от 10 години. Надяваме се през следващите години да привлечем стратегически инвеститори и да съчетаем балнеолечението с културно-историческия туризъм, за което общината ни има сериозен потенциал.

-Болшинството от населението в региона е застаряващо, за съжаление много от младите са зад граница, какво се случва с възрастните, за които няма кой да се грижи?

-Наравно с децата във фокуса на вниманието ни са и нашите родители и близки, защото силата на едно общество идва от неговата непрекъсната връзка между поколенията.

В условията на продължителна социална изолация, породена най-вече от COVID-19, кандидатствахме и увеличихме предоставянето на услугата „Топъл обяд“ на нашите съграждани в социално неравностойно положение. От 170 потребители, в момента тя достига до 750 души в цялата община. Водим регистър на нуждаещите се и го актуализираме през 3 месеца, като работим в много тясна връзка с БЧК, където работят много добри професионалисти. Паралелно вървят дейностите по ,,Патронажна грижа“ и ,,Личен асистент“.

-Месец май е специален за Джебел. Площад „19 май“ събира минало, настояще и бъдеще. Какъв вятър духа в момента там?

-Вятърът на площада винаги е олицетворявал промяната. Този вятър донесе демокрацията в България, той кали хората, които всяка година са там в Деня на града. Този вятър на площада дава силата ни. И носи промяна, да. Винаги към по-добро. В момента тя се усеща. 19 май определено е Ден на демокрацията.

  -Каква е мечтата Ви за Джебел?

-Тя вече се осъществява.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *