В Деня на Джебел за почетен гражданин избраха посмъртно Мюмюн Генчоглу

Създателят на изселническата организация „Балгьоч“ в Бурса бе обявен за Почетен гражданин на Джебел. Званието на Мюмюн Генчоглу бе присъдено посмъртно на тържествената сесия на Общинския съвет в Джебел по повод празника на града. То бе получено от сина на Генчоглу-Турхан.

Кой е Мюмюн Генчоглу

Бедно тютюнджийско семейство в село Желъдово, емигрантските куфари, в които са натъпкани спомените за родния край, животът на изселник в Турция до… върховете в бизнеса в южната ни съседка. Животът на Мюмюн Генчоглу е достоен за кинолента. Един от най-влиятелните хора в Турция, създател на най-голямата в Европа изселническа организация „Балгьоч“.

Мюмюн Генчоглу е човекът, благодарение на когото светът научи за „Възродителния процес“ в България. През 1985 година той създава Федерацията на балканските изселници „Балгьоч“. Започва серия от митинги, срещи с премиери, президенти, министри и дипломати на различни държави. „Балгьоч“ е най -голямата изселническа организация, не само в Турция, но и на територията на цяла Европа. Целта на създадената организация е да обединява всички изселници от различни страни.

След месец май 1989 г., когато започва изселническата вълна, Мюмюн Генчоглу осигурява препитание за хиляди наши съграждани чрез своите фирми и на приближените си. С негово съдействие се реализира проектът „Изселнически жилища“, чрез който се изграждат домовете на пристигащи хора от България в Бурса.

Мюмюн Генчоглу е и един от най-успешните бизнесмени в Турция. Четири поредни години през 80-те е обявен за „Данъкоплатец на годината“. Преди това пък е №1 в категорията „Турски бизнесмен с най-голям износ“. Президент е на спортния клуб „Бурсаспор“, избран е за депутат в парламента…

Мюмюн Генчоглу напуска този свят при автомобилна катастрофа на 7 февруари 1993 година.

Източник:dzhebel.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *