Хотел „Моби Дик“ или новото бижу на залива в Главатарци

  • Невероятни са рибните ястия от сом, шаран, есетра и пъстърва, както и много гръцки и български специалитети

Галина Кючукова

Семеен хотел „Моби Дик“ е разположен в местността Главатарци и става реалност през май 2020 г., точно по време на пандемията от Ковид, като от него се разкрива невероятна гледка към язовир Кърджали. От терасата на всяка стая гостите могат да се насладят на прекрасната природа и водите на язовира. Хотелът разполага с 10 двойни стаи и 7 апартамента, като всяко помещение има самостоятелна баня, някои от които са с луксозни мраморни настилки и вани. При изграждането и изпълнението на проекта е спазен всеки детайл, както на екстериора, така и на интериорния дизайн. Луксозният вид на общите части на хотела се дължи на мраморните настилки и облицовки от Афганистан. Идеята за ресторант и басейн на покрива се оказала най-печеливша, тъй като точно оттам гледката е най-завладяваща.

Димитър Авренлиев

Опитът на Димитър Авренлиев като главен готвач, естествено му помага сам да създаде чудесно меню като на първо място са рибните ястия – от сом, шаран, есетра и пъстърва от семейния развъдник, както и някои гръцки и типично български ястия. Закуските са една от най-положително коментираните теми, почти на равно с топлото отношение на персонала към клиентите. А това – да се изгради добър екип е доста голямо предизвикателство.

За Авренлиев било важно персоналът да разбере, че усилията им, личното и добро отношение към всеки гост, изграждат общата визия на хотела и допринасят за развитието му. Примерът, който им дава като участва пряко във всяка от дейностите, да готви, да настанява гости, да прави ремонти по хотела, определено мотивира хората му и те се чувстват равноправни и достойни служители, а това си личи по отношенията помежду им и към гостите. Неслучайно най-високите оценки, които се дават на хотела са в категории персонал, чистота и комфорт.

Запазва името „Моби Дик“, тъй като семейството е най-важно и е чест неговият бизнес да бъде естествено продължение на семейния, който след време, здраве и живот, се надява да доразвият синовете му.

Решението, че точно това е призванието му и начин на живот, идва от удовлетворението да види доволните клиенти, които преживяват положителни емоции, споделят семейни тържества, сгодяват се, женят се, събират се на партита – все хубави моменти.

Идеята за изграждането и създаването на Семеен хотел „Моби Дик“ съвсем не е случайно стечение на обстоятелства или просто бизнес план. Димитър Авренлиев прекарва по-голямата част от младежките си години на язовир Кърджали, сред вода и природа, където семейството му e изградило Плаващ ресторант „Моби Дик“. Още от малък се е научил от баща си – Ангел Авренлиев да работи и да носи отговорност.

След завършването на Техникума по обществено хранене и отбиване на военна служба, решава че е време да поеме по собствен път и като много български младежи по онова време заминал за Германия. Образованието му помага да си намери работа като главен готвач в гръцки ресторант, където 6 години усъвършенства доста добре кулинарните си умения.

Изграждането на хотел с честен труд е доста сериозно начинание и се наложило повторно да се завърне в Германия и всичко припечелено да влага в строежа.

Естествено, като всяка мечта и постигането и, неговата също имала своите затруднения и много тежки моменти. Много е благодарен на родителите си и на шепа приятели за подкрепата. Независимо, че в даден момент е изпадал в безизходица, постоянството, упорството, неистовите труд и усилия, се оказали правилния път за постигане на така мечтаната цел – да живее в родината си, сред природа, чист въздух, да има семейство, приятели и успешно развиващ се бизнес – Семеен хотел „Моби Дик“.