Общинските съветници от ГЕРБ чуха предложенията на гражданите за Синята зона в Кърджали

Протоколът от обсъждането ще бъде изпратен в администрацията

Кметът Хасан Азис не уважи поканата за дискусия

Валентина ИВАНОВА

Деветимата общински съветници от ГЕРБ предложиха на обществено обсъждане горещата тема за функционирането на Синята зона в Кърджали. Те поканиха и гражданите, и кмета на общината Хасан Азис, и ръководството на новосформираното предприятие “Паркинги, гаражи и зони за паркиране“.

На срещата обаче дойдоха само жители, засегнати от въвеждането на платеното паркиране. Управителката на Синята зона Шенай Мехмедали изпрати писмо, че въпросите трябва да се обсъждат в Общинския съвет.

Председателят на групата на ГЕРБ в местния парламент Гроздан Колев припомни предисторията за въвеждане на платеното паркиране в Кърджали, което се обсъжда още от 2016 година. Той обясни как първоначалната идея впоследствие е била грубо прекроена и в днешния си вид не облекчава ситуацията, а създава неудобства и затруднения на гражданите и бизнеса.

Бившият областен управител Никола Чанев за сетен път сподели своето мнение пред обществеността, че незабавно Синята зона трябва да се отмени и предприятието, което я обслужва да бъде закрито. Не може в град, където улиците приличат на лунен пейзаж, градският транспорт е нефункционален и не са изградени буферни паркинги, да се въвежда платено паркиране и то във формат, в който общината да се обогатява за сметка на гражданите.

Общинските съветници Руслан Терзиев, Йорданка Гочева обясниха, че въпреки възникналите чудовищни проблеми още при старта, те не са били обсъдени и отстранени, а управляващите са наложили разширяване на обхвата на Синята зона, което е забатачило още повече нейният смисъл. Те изтъкнаха затрудненията на служителите в различните общински и държавни служби в близост до бул. «България». Колегата им Наим Наим пък поискал детайлна справка за състоянието, броя и възрастта на автобусите на фирма «Арпезос бус» и графика на градските линии. Получените данни подкрепят категорично искането на общинските съветници от ГЕРБ първо да се обнови автопарка и да се осигури нормален градски транспорт на жителите и едва тогава да се въведе Синята зона.

Гражданка, живуща на улица «Републиканска», изрази недоволството на своите съседи, че от 11 паркоместа до дома й 10 са предоставени на фирми и предприятия, които плащат по-високи такси, и по този начин гражданите са ощетени.

Иван Кадиев от улица «Стадионска» оцени като неудачно решението там да се паркира само от едната страна на платното, а другата да бъде забранена. Така паркоместата са се редуцирали наполовина и не са отчетените потребностите на живущите. От името на съседите си той предложи «Стадионска» да стане еднопосочна, за да може да може отново да поеме по-голям брой автомобили. и Улицата може да се комбинира със съседната «Отец Паисий», която да също да стане еднопосочна, но в обратна посока.

Особено тревожно прозвучаха думите на млада жена-майка на двама ученици, която живее в квартал «Резбарци», а работи в централната градска част. Градските рейсове са прекалено нарядко и тя не може да ги ползва, за да води децата си до училище. Налага се да ползва автомобила си, с което натоварва семейния бюджет.

Подобно мнение изказа и друга майка, от квартал «Веселчане», която има три деца. Тя е възмутена, че трябва да плаща по 8 лева на ден, за да ходи на работа.

Живуща в комплекс «Младост», добре запозната със законовата уредба, припомни, че прилежащите площи към блоковете са необходимо пространство по норматив. По тази причина собствениците на жилища имат право да ползват улици, детски площадки, зелени зони и паркинги безплатно, тъй като при закупуване на апартаменти, те са заплатили и достъпа до блоковете и прилежащите площи.

Комплекс «Младост 1 и 2 има нужда от 350 платени паркоместа, съгласно Наредба 2 от 20.12.2018 г., което не е осигурено. Хората в района искат да се премахне полигона за обучение на шофьори

Тъй като блоковете са в непосредствена близост до най-натоварения булевард «Беломорски», живущите предлагат на институциите да се помисли за използване на алтернативния път през село Николово, за да се облекчи трафика през Кърджали.

Преди години общината е отказала на жителите в блок «Простор» на бул. «Беломорски» да се погрижи за паркинга им поради липса на средства. Тогава те се заели и със собствени средства го ремонтирали. Днес един от някогашните доброволци се възмущава, че този паркинг е станал част от Синята зона.

Живущ в централната градска част се присъедини към общото становище платеното паркиране да се ограничи до първоначалния вид, без никакви разширявания. Междублоковите пространства да си останат безплатни, защото са собственост на живущите и са предназначени да ги обслужват.

Общинските съветници от ГЕРБ се ангажираха да придвижат постъпилите предложения до администрацията и местния парламент и да настояват за тяхното приемане.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!