Недялка Демирева от Гледка събра в книга историята на предците си

Златка МИХАЙЛОВА

Историите на бащиния и майчиния си род Дамянови и Кирови събра в книга родената в Гледка потомка на тракийски бежанци Недялка Демирева. Хасковското читалище „Тракия 2008“и Тракийското дружество „Г.Сапунаров“ представиха изданието и поднесоха на Демирева поздравления и цветя.

Авторката е подредила грижливо събрани факти за  село Сачанли /днес в Гърция/, където живеят прадедите й до трагичната 1913 г, когато селото е опожарено, а българите са прокудени от родния си дом. Дядо и,, наричан „овчар на овчарите“ и баба и се заселват в кърджалийското село Джебироглар, преименувано на Гледка, а днес квартал на Кърджали. Пътищата на съдбата довеждат в Гледка и  принуденият да се изсели род на майка й, който тръгва от с. Чобанкьой /днес също  в Гърция/.

Недялка Демирева се връща към трогателните си детски спомени, когато тракийци, дошли с една волска кола покъщнина, живели скромно и с много труд изградили собствен дом.

“Всички деца ходехме на училище с торбички, ушити от плат, чанта имах чак в гимназията. Израснахме така- от малки да се трудим, да си помагаме и да ценим това, което сме постигнали. Голямото ни семейство живееше в мир, сговор, добруване и трудолюбие,“ пише тя.

В Гледка в онези години имало само една чешма, от която пълнели стомни и бакъри, а за битови нужди почти всяка къща имала кладенец. Коледувахме с торбички през рамо. Най-големият празник беше Св.Богородица, пише Демирева, която отделя редове и на читалище „Родопски фар“, и на манастира „Успение Богородично“.

Завършила Учителския институт в Кърджали, от 1967 г. Демирева живее със семейството си в Хасково. „С любов преподавах география и възпитавах учениците си, и досега се радвам на тяхната признателност и уважение“,споделя тя на страниците на книгата.

„Събраното и оформено в таблици родословие на фамилиите Дамянови и Кирови посвещавам на родителите си Иван и Вълка Дамянови. Прокудени от Беломорска Тракия, въпреки тежките емигрантски политически и икономически години, дедите ми са дали всичко от себе си за отглеждането на деца и внуци, които днес могат да се гордеят, че са наследници на тези два рода“, казва авторката.

Скромната книга, принос в родознанието, е илюстрирана със снимки от стари  албуми. Тя напомня за пореден път, че в ценностната система на българина семейството заема главно място, че домът е свещеното огнище, в което децата научават най-ценните житейски уроци. Изданието е и своебразен урок как се съставя родословно дърво – прекрасен начин да опознаем и илюстрираме потеклото си.

Недялка Демирева е известна и като ръководител на фолклорната певческа група „Тракийска дъга“ към  хасковското читалище  „Тракия 2008“. За активната си дейност за съхраняване на тракийския бит и култура и автентичните тракийски песна тя е наградена с юбилеен златен медал “Капитан Петко войвода“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *