Представят третата книга за Кърджали

Изданието «110 години. Хронология на съзиданието» с автор арх. Петя Назърова е посветено на годишнината от Освобождението на града

Валентина ИВАНОВА

На 15 декември 2022 година от 17 часа в Бизнесинкубатора ще бъде представена третата книга от поредицата за Кърджали, подготвена от арх. Петя Назърова, която излиза със заглавие «110 години. Хронология на съзиданието». Редактор на изданието е д-р Ничка Бечева, предпечатната подготовка е дело на Елица Георгиева, а с оформлението се е ангажирал художникът Владимир Чуктич.

Авторката е получила финансова подкрепа от община Кърджали, Ротари клуб и фирмите «Васмар», «Екоинженеринг», «Екип холдинг», Камарата на строителите, «Френдс», «Стил 96», «Мариета», «Караман» и «Саварона».

Най-голяма обаче е помощта, която арх. Назърова е получила от десетките кърджалийци и от специалистите от Държавен архив и Регионална библиотека «Н.Й.Вапцаров», предоставили снимков и информационен материал, за да добие изданието вид на сериозен научен труд.

Книгата е разказ за изграждането на Кърджали от бедно погранично селище до модерен съвременен град, пречупено през професионалния погред на един архитект.

Припомняме, че първите две части – «Създаденото» и «Създателите», излязоха в навечерието на 100 годишнината от освобождението на града, което бе отбелязано през 2012 година.

Арх. Петя Назърова на представянето на своята книга през октомври 2012 година

В тях авторката се опитва да отговори на редица въпроси: Как се развива градът н фона на останалата част от страната, предвид по-късното приобщаване към държавата? Откъде са тръгнали дедите ни, през какво са преминали, какво са ни завещали? Какво от изграденото не можахме или не искахме да съхраним през всичките тези години? С какво от създаденото можем днес да се гордеем?

Тъй като Кърджали е сред малкото български градове, които нямат писана история, арх. Петя Назърова се надява с трите си книги да сложи началото на хронологичното състематизиране на развитието на града и личностите, участвали в този процес и то да бъде старателно допълвано.

 

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *