И кърджалийци може да се возят в екологични автобуси

Нов живот

Министерството на регионалното развитие и благоустройството инвестира над 100 милиона лева в екоавтобуси с нулеви вредни емисии в 40 малки и средни общини по мярката „Екологосъобразна мобилност“ на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Предвижда се доставка на 68 нови превозни средства с нулеви емисии (автобуси/тролейбуси), изграждане на нови 27 зарядни станции за нуждите на обществения транспорт и разработване и въвеждане на 10 интелигентни транспортни системи (ИТС) и интегрирани цифрови решения за подобряване на ефикасността и ефективността на обществения транспорт. Със средства от програмата ще се  реализират и инфраструктурни мерки за безопасна градска мобилност, насочени към уязвимите участници в движението – пешеходци и велосипедисти.

Дейностите са насочени към територията на 40 градски общини от 6-те региона за планиране от ниво NUTS 2, в които има населени места над 15 000 жители. Това са общините  Айтос, Асеновград, Ботевград, Велинград, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Димитровград, Добрич, Дупница, Казанлък, Карлово, Карнобат, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Лом, Монтана, Нова Загора, Пазарджик, Панагюрище, Перник, Петрич, Пещера, Разград, Самоков, Сандански, Свиленград, Свищов, Севлиево, Силистра, Сливен, Смолян, Троян, Търговище, Харманли, Хасково, Шумен и Ямбол.

За всеки от шестте региона за планиране, в които се намират определените общини, са осигурени средства, като са разпределени по малко над 16 млн.лв.  Минималният размер на безвъзмездните средства по всяко отделно предложение за изпълнение на инвестиция следва да е 2 000 000 лева с ДДС, а максималният не може да надхвърля 8 000 000 лева с ДДС. По процедурата могат да се предоставят безвъзмездно средства до 90% от максималния размер на ПИИ, а кандидатът следва да осигури собствен принос в размер на 10% с привлечен ресурс от различни източници.

Процедурата е публикувана за обществено обсъждане на интернет сайта на МРРБ. Предложения се подават до 19 януари 2023 година.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *