Везенков стана „Спортист на годината“ със смазваща преднина

  • Ансамбълът по художествена гимнастика и неговата треньорка Весела Димитрова за втори пореден път спечелиха другите основни награди

Баскетболистът Александър Везенков е най-добрият спортист на България за 2022 г. Силните му изяви в националния отбор, както и в клубния му – „Олимпиакос“, осигуриха на 27-годишния състезател категорична преднина в 65-ото издание на анкетата „Спортист на годината“, организирана от „Нове холдинг“, в партньорство с „Българската асоциация на спортните журналисти“.

Везенков събра 986 точки в допитването, в което се включиха 102-ма спортни журналисти от 40 печатни и електронни медии. Подгласникът му – борецът Кирил Милов, остана на 364 т. назад, а третият – скиорът Алберт Попов е на 428 т. от победителя.

ДЕСЕТКАТА ЗА „СПОРТИСТ НА ГОДИНАТА“

1. Александър Везенков (баскетбол) – 986 т.
2. Кирил Милов (борба) – 622 т.
3. Алберт Попов (ски – алпийски дисциплини) – 558 т.
4. Стилияна Николова (художествена гимнастика) – 524 т.
5. Едмонд Назарян (борба) – 432 т.
6. Севда Асенова (бокс) – 371 т.
7. Александър Николов (волейбол) – 319 т.
8. Боряна Калейн (художествена гимнастика)  – 195 т.
9. Карлос Насар (вдигане на тежести) – 190 т.
10. Пламена Миткова (лека атлетика) – 189 т.

Везенков спечели и още едно отличие – „Фаворит на публиката“, като стана победител в онлайн анкета сред над 3400 фенове.

За втора поредна година ансамбълът по художествена гимнастика е №1 в категорията „Отбор на годината“. Новият ансамбъл на треньорката Весела Димитрова, който през 2022 г. спечели световна титла, получи 630 т. На второ място е мъжкият национален отбор по баскетбол, който участва на европейско първенство – 160 т., а със 120 т. на трето място е мъжката плувна щафета на 4 х 200 м, която за пръв път в историята стигна финал на световно първенство в малък басейн.

Самата Весела Димитрова е избрана за „Треньор на годината“ в традиционната анкета на вестник „Труд“, също за втора поредна година. Тя събра 160 т. Втората позиция с по 36 точки си разделят треньорът на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов и наставникът на борците – класически стил Братан Ценов.

При атлетите с увреждания победител е най-полезният играч в националния ни отбор по баскетбол на колички – Георги Иванов, с 250 т.

И тази година призьорите за „Спортист на годината“ бяха обявени със съобщение до медиите и нямаше церемония за награждаване.

Източник: СЕГА 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *