Усилено се строи туристическият център на Перперикон

Валентина ИВАНОВА

В края на 2022 година се забелязват усилени строителни дейност на туристическия център в подножието на Свещения град Перперикон. Фирма „Саварона“ е струпала техника и персонал и се е заела със завършването на дългочакания обект. Има надежда в скоро време, вероятно към края на лятото, най-сетне той да стане факт.

Припомняме, че през 2019 година бе направена първа копка за изграждане на центъра по проект „Древните Родопи и Егея – културен коридор в подкрепа на развитието на региона“ като част от програмата Интеррег Гърция-България 2014-2020 на стойност 1 411 665 евро. Партньори са гръцката община Мароня-Сапес, община Кърджали и Регионалния исторически музей, а изпълнител – фирма „Устра“. Но по-късно „Устра“ прекрати строежа и община Кърджали бе принудена да търси нов изпълнител.

Бъдещата сграда по проект трябва да е с разгърната застроена площ от 1275,75 кв.м. Ще има изложбена зала за експонатите от археологическия комплекс, зала за конхеренции, помещения за администрацията. Туристите ще могат да разглеждат обекта с таблети или мобилни телефони чрез специално приложение.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *