Ердоган обеща да възстанови щетите от земетресенията до една година

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обеща да възстанови районите, засегнати от двете смъртоносни земетресения, в рамките на една година, съобщава „Блумбърг“.

По време на посещение в палатков лагер в Кахраманмараш той увери, че правителството му е мобилизирало всички налични средства, за да се справи с последиците от земетресенията, които удариха страната в понеделник и убиха десетки хиляди души в Турция и Сирия.

Ердоган обеща да възстанови щетите от земетресенията до една година - 2

Трудностите, включително тежките метеорологични условия и щетите по инфраструктурата, са преодолени, заяви той и допълни, че скоро ше пристигнат основни доставки като газови бутилки, които да бъдат използвани за отопление.

„Имаме за цел да възстановим домовете в Кахраманмараш и девет други окръга в рамките на една година“, обяви Ердоган, преди да се отправи към друга засегната от трусовете област – Хатай. „Ако някой предпочита да не остава на палатка, можем да го настаним в хотел в Алания, Мерсин и Анталия, на брега на Средиземно море“, подчерта той.

Турският лидер заяви, че всяко семейство, засегнато от земетресенията, ще получи обезщетение в размер на 10 000 турски лири (531 долара).

Мащабът на бедствието остава неизвестен, но по предварителни изчисления свързаните със земетресението обществени разходи, включително усилията за възстановяване, могат да съставляват 5,5% от брутния вътрешен продукт на страната.

Ердоган обеща да възстанови щетите от земетресенията до една година - 3

Запознати с въпроса източници твърдят, че Ердоган работи с предположението, че въпреки логистичните предизвикателства общите избори в Турция ще се проведат, както е планирано – през май.

Във вторник той обяви тримесечно извънредно положение за засегнатите от земетресението провинции, което ще му позволи да предприеме бързи мерки за обезопасяване и за оказване на финансова помощ.

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Източник: Факти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *