Камбер Камбер показа своите картини на симпозиум за културата на турците в Бургас

  • Участваха и дейци от област Кърджали

Гюнер ШЮКРИ

Кърджалийски културни дейци участваха в 7-ия Симпозиум под надслов „Народната култура на турците в България – език, религия, изкуство и неправителствени организации“, който се проведе от 24 до 26 февруари в Бургас. Събитието беше част от програмата на Илхан Кючюк, председател на Партията на европейските либерали АЛДЕ и евродепутат от ДПС /„Renew Europe (Обнови Европа)“.

Специални  гости на семинара бяха посланикът на Турция у нас Н.Пр. Айлин Секизкьок и Генералният консул в Бургас Сенем Гюзел. Тук бяха още депутатите от ДПС в 48-ото Народно събрание Севим Али, Ешереф Ешереф и Сезгин Мехмед, който е и председател на младежкото ДПС, областният председател на ДПС –Бургас Ахмед Сюлейман. Културният форум започна с минута мълчание в памет на жертвите от опустошителните земетресения в Турция и Сирия.

„Историята, обичаите и културата ни са нашето богатство. Насърчавам съхраняването и опазването на традициите, защото многообразието е богатство. Пъстротата на света се крие в различията, на тяхната основа трябва да градим мостове и да обединяват обществото. Многообразието е повод за гордост на една страна. Културните дейци са сред най-важните личности, с тяхната помощ се запазват и развиват идентичността, езикът, религията, културата и обичаите на една нация”, заяви в своето приветствие към участниците в културния форум евродепутатът Илхан Кючюк.

Посланикът на Турция у нас Н.Пр. Айлин Секизкьок поздрави участниците в семинара. Тя изказа най-искрените си благодарности за оказаната помощ и съпричастност на пострадалите от опустошителните земетресения в Турция и Сирия.

Тазгодишното издание на симпозиума събра на едно място академици, университетски преподаватели, представители на неправителствения сектор, ръководители на фолклорни формации, поети, писатели, както и дейци на турската култура, които полагат усилия за съхраняването на елементите на турската идентичност – език, бит, традиции. Културният форум премина в три панела. Основните теми, които се разгледаха в тях бяха „Език, религия, изкуство и пресата на турския етнос в България“, „Обучението по турски език в българските училища и учебниците по турски език, „Университетски преподаватели от турски произход в България. Четвъртата тема бе посветена на съхраняването на етническата и културна идентичност на турците в България и ролята на неправителствените организации, читалищата и общинските детски комплекси (ОДК).

По време на семинара бяха изложени картини на художника от Момчилград Камбер Камбер. Специално от Гърция за форума пристигна Февзи Али, майстор на древната техника ебру. Той показа такава изложба, където демонстрира рядкото древно изкуство – ебру.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *