Кърджалийският писател Иво Георгиев издаде книга за детството, която не е за деца Романът „Дин Ден“ е вече по книжарниците в страната

Нов живот

От няколко дни по книжарниците на страната вече може да се намери седмата поред книга на Иво Георгиев и втори негов роман със заглавие „Дин Ден“. Книгата е с логото на престижното издателство „Сиела“ и е с корица на художника Дамян Дамянов. Редактор е Веселина Седларска.

Независимо дали с пътешествията си, описани в сборника „Мистичните Родопи“ или с омагьосващите светове, които вплита в някои от най-обичаните си книги като „Уроборос“ и „Дневникът на кралския гъделичкар“, писателят и приключенец Иво Георгиев отдавна е доказал, че въображението и разказваческата му дарба не познават граници.

Написан на неподправения език на децата, „Дин Ден“ е история, която се простира отвъд голямото дърдорене и бъркотиите на големите.

Дин Ден живее заедно с много други деца в голяма къща, някъде в някакво градче. В нея малчуганите пеят песнички, играят, учат и участват в странни състезания. А всеки един от тях тайничко вярва, че майките им ще дойдат и ще ги приберат вкъщи – „след известно време“, но това време все не идва.

Още от малък Дин Ден обича да разказва истории и да си измисля имена за нещата около себе си – ей така да си оправя настроението. Детското му въображение ражда какви ли не измишльотини за царства и юнаци, за страшни змейове и други грозници, с които малкото момче забавлява другите деца.

Ала в нито една от историите си той не намира обяснение за това тайнствено и непонятно нещо, което се случва в детската им градина. Нещо, което директорката им нарича „научен ексеремент“. Или поне това чува Дин Ден през тайната дупка, която открива към кабинета ѝ.

Въоръжен единствено с любопитството си и със своята детска фантазия, Дин Ден се опитва да намери отговорите на толкова много въпроси от живота около себе си. И колкото повече търси, сякаш все повече не иска да ги разбира.

Прям, безкомпромисен и по детски невинен „Дин Ден“ от Иво Георгиев е чудат и проникновен роман за искрената мъдрост, която сякаш оставяме да ни се изплъзне по пътя към порастването. Роман, който ни кара да се запитаме: защо му е на света да си играе на войни и да бъде несправедлив, да се разделя и обвинява? Защо наистина, когато има толкова много деца, които чакат майките им да ги приберат вкъщи?

Не ни остава друго освен да прочетем романа и да се потопим в будния и богат свят на малките герои.

Предстои книгата да бъде представана пред читателската аудитория в София, Пловдив, Кърджали и в други градове на страната.

Иво Георгиев е роден в Кърджали, където учи до средно образование. После завършва Аграрния университет в Пловдив и специализира във Франция. За кратко работи в научно-изследователска станция по земеделие в Италия.

В момента е в Агенцията по храните в Кърджали, като преди това е бил в регионалната служба по растителна защита.

Още като студент започва да пише стихове и кратки разкази. След 1990 година поглежда към писането по-сериозно, като публикува в различни издания. Първата му книга – стихосбирка, излиза през 1998 година. Има свой блог, който се радва на голям интерес.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *