Петокласници от училище „Васил Левски“ в Крумовград наблюдаваха как се маркират египетски лешояди

Учениците от V „а“ клас при Средно училище „Васил Левски“ в Крумовград, класният им ръководител Веселин Тосков и учителят в група за целодневна организация на учебния ден Албена Вранчева, откликнаха на поканата на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ и взеха участие в отбелязването Международният ден на мигриращите птици. На 5 май в село Поточница и край село Стари чал наблюдаваха маркиране на египетски лешояди, освобождаване на керкенез и костенурки.

Целта на събитието бе да се информира местната общност за един световнозастрашен вид – мигриращия египетски лешояд. Източните Родопи предлагат най-благоприятни условия на Балканския полуостров за живот и размножаване на египетския лешояд. Тук домуват едва 20 двойки.

На площадката за подхранване на лешояди край Стари чал има създадено „Училище за египетски лешояди“. В него по два месеца и половина се обучават египетски лешояди, родени и отгледани в зоопаркове и размножителни центрове от цяла Европа, които подпомагат опазването им като даряват отгледани от тях „в плен“ птици. От своя страна БДЗП реализира програма за подпомагане на популацията на египетския лешояд чрез освобождаване на млади птици в дивата природа.

Първата част на събитието се проведе в базата на ОУ „Иван Вазов“ в Поточница. Посрещнаха ги представителите на БДЗП и директорът на училището – Любомир Марчев. В двора на училището представителите на БДЗП са създали кът с плакати за всички видове лешояди, срещани в България – брадат, белоглав, черен и египетски лешояд. В една от класните стаи д-р Волен Аркумарев представи предварително подготвената за събитието презентация на тема „Египетския лешояд – от символ на величие до изчезващ вид“. Интересна беше и дискусията: „Защо се нарича египетски?“. Те научиха много интересни факти от живота на египетския лешояд – че гнезди в ниши по скалите, започва да снася яйца, когато е на 6 – 7 години, отглежда само 1 – 2 малки годишно, зимува в Африка, храни се само с умрели животни, живее повече от 30 години и е една от най-интелигентните птици. С интерес учениците чуха живата легенда за египетския лешояд. Древните египтяни са го смятали за свещен и са използвали йероглиф с неговия лик в писменото си слово. Той се считал за символ на богинята на плодовитостта, майчинството и магията – Асет. Възрастните хора в източнородопските села все още помнят и разказват легендата за „ак буба“ („белият баща“), който спасява Мохамед от ноктите на скалния орел. В знак на благодарност Пророкът го дарява с вечен живот и бяло оперение, което е символ на целомъдрие и смелост. Така „беловласия старейшина“ се загнездва в сърцата на различни народи по целия свят.“

Презентиращият показа макет на египетски лешояд в реални размери – размах на крилете до 180 см и дължина на тялото 60–70 см, наричан още „малък лешояд“. Оперението на възрастните птици е бяло с черни махови пера и голо жълто-оранжево лице, а младите птици са с кафяво оперение и лице със син цвят.

Орнитологът Волен Аркумарев отговори с интересни факти от своята практика на въпросите: Защо изчезва египетския лешояд? Как му помага БДЗП, за да не изчезне? Каква е практиката за освобождаване на малки излюпени в плен? Той подробно се спря на „Училището за лешояди“ – младите лешояди постъпват през месец март, след два месеца и половина обучение са готови да бъдат освободени, опознават района, адаптират се, опознават различните видове храни, маркират се с GPS предаватели. Разказа за невероятните приключения на египетските лешояди Бояна и Зара – освободени от „училището“.

След презентацията и кратката дискусия групата посети площадката за подхранване на лешояди край Стари чал. В събитието участваха представители на Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“ в Стара Загора, водени от оперативния си управител д-р Руско Петров. Те са подготвили животни от техния център за пускане в дивата природа – един керкенез и над 30 конфискувани сухоземни костенурки, отглеждани в частни домове.

Ученичката Деница Марчева бе удостоена да пусне излекувания керкенез обратно в дивата природа. След това всички ученици се включиха в освобождаването на костенурките за връщането им в природата.

Кулминацията на събитието бе поставянето на GPS-предавател на египетските лешояди от „училището“. Представител на БДЗП инструктира, съпроводи и въведе групата на площадката за подхранване на лешояди, където свободният достъп е забранен. След пристигането си присъстващите се раположиха до мрежата на „училището“ за лешояди.

Волен Аркумарев с екип от БДЗП и д-р Руско Петров с екип от Спасителен център за диви животни въведоха в „училището“ единия египетски лешояд. Поставиха му кожена маска на главата, за да не се плаши и проведоха операцията по обезпаразитяване – вътрешно и външно. След това демонстративно му поставиха GPS, за да може да се проследява движението му при мигрирането до Африка. Предавателят е със соларен панел, който поддържа батерията. Присъстващите проследиха цялата операция със затаен дъх.

Всички от групата бяха щастливи, че са имали честта да присъстват на това уникално събитие – „урок“ в „училището за египетски лешояди“, „урок“ за природата и птиците в България.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *