Откриха единственият на Балканите подземен минен музей в Мадан

С официална церемония днес бе открит за туристи единственият на Балканите подземен минен музей в Мадан. Лентата прерязаха областният управител на Смолян Стефан Сабрутев и кметът на миньорския град Фахри Молайсенов, като преди това прозвуча и химнът на Родопите „Бела съм бела юначе“, под гайдарски съпровод.

Най-новата туристическа придобивка в региона се намира на метри от центъра на града, като обособен Рудник „Сполука“ в музей.

„Общината се крепи на мините и рудодобива. Днес даваме едно ново начало за града, а именно минният туризъм. Всеки желаещ ще може да се докосне до реалните условия в подземията и как са  си изкарвали прехраната миньорите през годините. Може да се каже, че отваряме и нова страница  за Мадан, която ще надграждаме“, посочи в словото си Молайсенов.

Областният управител също поздрави домакините и гостите на събитието.

„Радвам се, че това се случва и съм част от това ново начало на града“, добави Сабрутев като изрази увереност, че Мадан ще продължи да се развива, както икономически, така и като туристическа дестинация.

Първите посетители бяха официалните гости, между които бе и кметът на Община Девин Здравко Иванов и Валентин Гаджев, настоящ директор на ТП НОИ – Пловдив и бивш кмет на Мадан. Изпълнителният директор на „Горубсо“ – Мадан, Сергей Атанасов влезна в ролята на екскурзовод и разказа част от историята на рудника, както и какво може да се види там. Част от музейните експонати са машините, с които се добивала рудата преди години, нейното извличане, съоръженията за вкарване на въздух, вода и ток. В галерията посетителите ще влизат с вагонетка, ползвана от миньори преди десетилетия.

Галерията е работила до преди 49 години, като там руда е добивал и един от най-големите български актьори Георги Парцалев, по данни на Сергей Атанасов. Любимият на няколко години актьор е отбивал там военната си служба, уточни Гаджев, който е и бивш директор на „Горубсо“.

Всеки посетител ще може да разгледа подземния минен музей напълно безплатно, като допълнения в туристическият пакет са още Пещера „Шаренка“, Музеят на минното дело и рудодобива и  Кристалната зала.

През следващите два дни ще се проведе и уникалният празник на кристала, където  ще могат да бъдат видяни стотици  уникални кристали добити от подземията в района на Мадан.

Източник: smolyandnes.com

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *