Ученици от Крумовград се класираха за заключителния кръг на Националното състезание „ Свободата – Екзархът или Караджата“

Нов живот          

Ученици от VIII “в“  клас, профил „Обществени науки“ от СУ „Васил Левски“ в Крумовград постигнаха с пореден успех. Елена Петрова, Гюлназ Касим, Аделина Кючукова и Елица Бояджиева са класирани за заключителния кръг на Националното състезание „Свободата – Екзархът или Караджата“, който ще се проведе през първата половина на месец юни във Велико Търново.

Мултимедийният проект на Елена и Гюлназ е посветен на желязната църква „Свети Стефан“ в Истанбул. Храм, който се е превърнал в символ, на борбата на българите за самостоятелна българска църква. Учениците представят и личността на Стефан Богориди, който дарява имот за изграждане на храма, използва своите позиции в Османската империя, за да подпомогне борбата срещу Цариградската патриаршия.

Проектът на Аделина и Елица проследява в детайли събития и личностите, които изиграват ключова роля за създаването на Българската екзархия. Проследяват процеси от врачанските събития до издаването на султанския ферман, с който се учредява Българската екзархия.

Учениците и техният преподавател по история и цивилизации Илиян Тосков са убедени, че представянето им в заключителния етап на конкурса, ще донесе призови места за училището.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *