Маргарита Павлова от Кърджали взе наградата Петя Караколева (ВИДЕО) Зам.-кметът Катя Митовска връчи статуетката

  • 152 деца от региона се включиха във фестивала, посветен на поетесата

Валентина ИВАНОВА

Маргарита Павлова от Кърджали стана носител на наградата от Националния конкурс за детска литература „Петя Караколева“. Състезанието, което се организира от общината и Съюза на българските писатели, се провежда за 19-ти път.

Зам.-кметът Катя Митовска връчи в събота статуетката в пълната с деца и родители зала на Народно читалище «Обединение 1913».

Камелия Чолакова, секретар на читалището, съобщи имената на журито и даде старт на фестивала, посветен на известната кърджалийска поетеса: 19 години Петя Караколева е вдъхновение за нашия град, където вече са традиция детските фестивали и конкурси, както и творческите работилници за млади поети и художници. Жури с председател Тодор Каракашев и членове Банко Банков, Благовеста Касабова и Петър Хаджинаков излъчи носителя за 2022 година – Маргарита Павлова за книгата й «Пламъчко и Пламъчка».

Зам.-кметът на общината Катя Митовска изрази своето задоволство, че наградата за първи път остава в Кърджали.

Националната награда има за цел да съдейства за развитието на съвременната българска литература за деца и юноши, а и да популяризира творчеството на Петя Караколева. Организаторът – Читалище «Обединение 1913» – литературен салон «Петя Караколева», Фестивал на детското творчество и целогодишното провеждане на творчески вечери, където се представят лауреатите и се срещат дейци на културата, каза Митовска.

Сред предишните лауреати се четат имената на Весела Фламбурари, Панчо Панчев, Николай Милчев, Мая Далгъчева и др.

Фестивалът, посветен на Петя Караколева, продължи с песни, танци и рецитации на нейни стихове. Участваха 152 деца от детски градини, училища и читалища от региона.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

 

 

2 Отговори

  1. анонимен каза:

    Много се е сгъбясала!

  2. анонимен каза:

    Нямам думи !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *