20-ят Международен етнофестивал започва в Минерални бани

0-ят международен детски етнофестивал започва днес в община Минерални бани. Организатор на проявата е Конфедерацията на независимите синдикати в България и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“. Юбилейното издание на международния детски етно фестивал „Децата на Балканите с духовност в Европа“ се провежда на 31 май и 1 юни в община Минерални бани, област Хасково. Съорганизатор на събитието е Община Минерални бани. Медиен партньор е Българска национална телевизия.

Началото на етно фестивала е поставено през 2001 г. по идея на лидера на КНСБ – проф. д-р Желязко Христов.  През годините фестивалът се превърна във вълнуващ и очакван детски празник. През фестивалните дни се представят деца – певци, инструменталисти и танцьори от цялата страна и чужбина. Основната идея, заложена още със създаването на етно фестивала е да разкрием красотата на света в неговото разнообразие от етноси и националности. Детският етно фестивал носи послания за единство и общо бъдеще на Балканите, Европа и света. Желанието ни е да научим децата на толерантност и уважение към културните и духовни ценности на различните етноси и националности.

Тази година в двадесетото юбилейно издание на детския фестивал участват близо 2000 участници и гости, в т.ч. 50 групи и 80 индивидуални изпълнителя, от 19 области и 26 населени места от територията на цяла България, 17 танцови групи и индивидуални изпълнители от чужбина – от Босна и Херцеговина, Молдова, Северна Македония, Сърбия, Турция и Черна гора. Ще бъдат представени над 70 училища, читалища, детски градини, центрове и школи от България и извън пределите на страната ни.

20-ия Юбилеен международен детски етно фестивал започва от 10,00 ч. днес в Летния театър на община Минерални бани и ще продължи до следобедните часове на 1-ви юни, когато ще се извърши официално награждаване на участниците и ще се проведе Галаконцерт. Преди официалното откриване, музикални групи от всички националности, представени в етно фестивала се включиха в празнично шествие, водено от Забавно-духов оркестър при Община Димитровград и малки  артисти от ОЦТИ „Галаксико“. Почетена бе паметта на създателя на детския етно фестивал – проф. д-р Желязко Христов, който ни вдъхнови да продължим да реализираме неговата идея през годините.

Българската национална телевизия, ще изготви два концерта с изпълнения на най-добре представилите се участници през двата фестивални дни. Двата концерта ще бъдат излъчени по БНТ 1, БНТ 2 и БНТ 4. Ще бъде заснет и документален филм за етнофестивала. Студио „Мелодия“ е сред нашите партньори и ще заснеме всички изпълнения от фестивалната програма. Всички участници в детския етно фестивал имат възможност да получат на видеозапис своето изпълнение по предварителна заявка на място в Летния театър на с. Минерални бани или на следния линк:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf6ez_l2ChEtstqUoM1wj5WDTh5n_sQk_4pHvyAsrmU1OH75A/viewform?usp=sf_link

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *