Дънди планира разрастване върху нова площ Компанията е подписала споразумение да придобие 75% от проучвателния проект "Иглика" от Velocity

Kанадската златодобивна компания Dundee Precious Metals (DPM), която е собственик на мините в Челопеч и Крумовград, ще може да придобие 75% от правата върху площта „Иглика“ в Югоизточна България, където се правят проучвания за мед и злато. Това предвижда обвързващо споразумение за предоставяне на изключителна опция, подписано преди дни с Velocity Minerals. Последната компания също е канадска и в момента държи правата върху площта чрез българското „Болкан минералс дивелъпмънт“.

Условия

За да упражни изцяло опцията, DPM трябва да изпълни няколко условия в рамките на следващите пет години. Задължителни са първите две от тях – да направи първоначално плащане към Velocity в размер на 250 хил. долара, както и да финансира изпълнението на 40 хил. метра сондажи в площта до една година.

Останалите условия включват компанията да изготви оценка за минералните ресурси и да направи предпроектно проучване по определени стандарти, както и да заплати допълнително 1.5 млн. долара на Velocity. В случай че DPM реши да ги изпълни, тя ще придобие непряко 75% от правата върху площта. Velocity от своя страна следва да получава по 2% роялти от бъдещите приходи от продажби, като ще се смята, че двете компании са създали смесено дружество за съвместна експлоатация на площта.

Проучващата Velocity

Velocity се занимава с проучвания за благородни метали и мед в региона на Източна Европа. В България компанията има няколко проекта, като държи по 70% от правата върху площите „Тинтява“, „Момчил“, „Надежда“ и „Дангово“. В началото на тази година Velocity подписа споразумение за опция да придобие 75% от проекта „Златуша“, близо до Брезник, до 5 години. Правата върху площта в момента се държат от „Зеленрок“, еднолична собственост на австралийската Raiden Resources.

В страната Velocity си партнира с „Горубсо Кърджали“, която има завод за преработка на златни руди. Преди няколко години самата „Горубсо Кърджали“ придоби миноритарен дял във Velocity, а с 10% участие влезе и Dundee Precious Metals.
Източник: Капитал

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *