Ердоган: Трябва ни нова конституция Искаме да продължим напред с гражданска, всеобхватна и либерална конституция, каза той

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция трябва да се отърве от конституцията, изготвена в епохата на военен преврат, и да я замени с нова, по-гражданска и по-демократична конституция, съобщава в. „Дейли сабах“, цитиран от БТА.

„Искаме да продължим напред с гражданска, всеобхватна и либерална конституция“, заяви президентът пред репортери след осемчасово заседание на кабинета в столицата Анкара снощи. Той подчерта, че е важно да бъде сменена действащата конституция, създадена от военната хунта след преврата през 1980 г.

От 1982 г. насам действащата конституция, изготвена след военния преврат, е претърпяла няколко изменения. Кървавият преврат от 1980 г., довел до задържането на стотици хиляди хора, както и до масови съдебни процеси, изтезания и екзекуции, все още представлява мрачен период в турската политическа история, отбелязва изданието.

Предложените промени се фокусират върху темите за свободата, правото на сигурност, правото на справедлив съдебен процес, свободата на словото, както и върху правата на жените и хората с увреждания. Планът е изготвен в съответствие с наблюденията и докладите на международните механизми, които наблюдават правата на човека, и в сътрудничество с няколко правозащитни организации.

Някои от другите принципи на проекта визират еднакво, безпристрастно и честно предоставяне на обществени услуги на всички, укрепване на върховенството на закона във всички области като гаранция за правата и свободите, както и това, че никой не може да бъде лишен от свобода поради критика или изразяване на мисъл.

Ердоган също така приветства президентската система, като заяви: „Нашата нация отхвърли предложенията за връщане към старата система със своята воля на изборите на 14 и 28 май. Дискусиите за парламентарната система са прекратени за неопределено време“. Той отбеляза, че президентската система е позволила гладък и бърз преход след изборите, което е доказало ефективността на системата. Турция прие президентска система на управление след обществен референдум през 2017 г. и я приложи на практика година по-късно, напомня изданието.

Факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *