Трагедията край Гърция: Арестуваха седем души за инцидента с лодка, взел 79 жертви Предполагат, че във вътрешността на кораба са заклещени повече от 100 души

Арестуваха седем души за трагедията с преобърналата се рибарска лодка в Гърция, с която отне живота на десетки бежанци, съобщава гръцкото издание „Етнос“, цитирано от БГНЕС. Според изданието заподозрените са египтяни. Очаква се да има още арести.

Задържаните са отведени в прокуратурата и са им повдигнати обвинения за трафик на хора.

Бреговата охрана издирва капитана и още няколко лица, съобщи „Та Неа“. Има заповед никой да не бъде местен от град Каламата, докато не приключат разследванията. Прехвърлянето на спасените се очаква да стане по-късно днес или рано утре в Малакаса с платени автобуси под надзора на министерството на миграцията и убежищата.

Предполагат, че във вътрешността на кораба все още заклещени са повече от 100 души, вероятно – деца. За наличието на все още неспасени хора съобщават спасените мигранти. Това е обичайна тактика на трафикантите, които затварят деца и жени на подобни места в плавателните съдове.

Има два основни сценария, обясняващи трагедията. Първата теза гласи, че поради сблъсък или конфликт между пътниците под или на палубата тежестта на риболовния кораб се е изместила и след това той се е преобърнал. Вторият и по-вероятен сценарий е, че е имало механичен проблем, който бързо е потопил кораба.

До момента гръцката брегова охрана е извадила 79 тела и е спасила над 100 души. 25-има оцелели на възраст от 16 до 49 години са настанени в болница в град Каламата. Според някои от мигрантите обаче на борда е имало около 750 пасажери. Рибарският кораб, който плавал от Либия към Италия, потъна в сряда в международни води югозападно от Пелопонес.

През цялата изминала нощ продължи мащабна операция по търсене и спасяване с участието на бреговата охрана, военноморски и търговски кораби и самолети. В Гърция е обявен тридневен траур.

НОВА.тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *