В община Баните откриват музей „Изгубени в Родопите“ на старта на летния си сезон

В Община Баните официално ще дадат началото на летния туристически сезон на 1 юли, съобщи за Bgtourism.bg кметът Павлин Белчев. Това ще стане с откриване на ретро музей в сградата на общежитие, където гостите ще могат да се върнат в годините на комунизма от 70-80-те години на миналия век. В основата за реализацията на интересната идея е екскурзоводът Евгени Младенов.

Посетителите не просто ще видят, а буквално ще могат да се разходят в една изминала епоха. Експозицията ще пресъздава живота в ученическо общежитие преди 40-50 години и ще включва зони като Класна стая, Директорски кабинет, Общежитие и др.

През последните месеци колекцията се е обогатила с артефакти и експонати предоставени с любезната подкрепа от управата на още три села в района – Чубрика, Петково и Мала Арда, както и със съдействието на община Баните.

Посетителите ще видят лозунги и плакати по стените от времето на соца, пишеща машина, черна дъска, компютър Правец 16, телефон с шайба и още много предмети, които ще бъдат интересни не само за възрастните да се върнат към миналото, но и за малките деца, тъй като голяма част от предметите изглеждат странни за ежедневието на съвременния живот.

„Хората имат интерес към феномена на изоставеното пространство. През последните години много пътешественици от Западна Европа се интересуват от дарк туризъм. Те потеглят по следите на миналото и най-често посещават държави от бившите страни от соцлагера. В България също посрещам дарк туристи“, споделя пред Bgtourism.bg Евгени. Той е създал страници във фейсбук и инстаграм lostintherodopi, където споделя събраните предмети.

Неговата основна цел е в музея „Изгубени в Родопите“ да има живот – хората да се докоснат до предметите, да се срещнат с миналото, да си направят снимки за социалните мрежи. Той планира в музея да се провеждат и събития.

Източник: bgtourism.bg

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *