Слаба реколта качва цената на акациевия мед Ароматният продукт вероятно тази година ще се продава за около 20 лв./кг

Лошите климатични условия са основната причина за изключително слабата реколта от акациев мед тази година. На фона на агресивния внос от трети държави миналогодишната продукция пък залежава по складовете.

Трудно и несигурно започва стопанската година за пчеларите в Североизточна България. Пчелините на Полина Милчева се намират в горските масиви по билата на Батовското плато и първи път от години насам в навечерието на Еньовден цъфнали билки там няма. Радостин Николов пък пресмята, че ще добие девет пъти по-малко мед в сранение с миналата година. Затова и очаквана цена ще е с 5 лева по-висока и ще достигне до 20 лв. на кг.

Разходите на пчеларите постоянно растат и се налага пчелните семейства да бъдат редуцирани. Освен това от години родните пчелари имат проблеми с вноса на мед от Китай, а напоследък – и от Украйна. Това свива пазара на биологично чистия продукт.

Производителите смятат, че трябва да има регулация в обществените взаимоотношения на хората, така, както е при пчелите: при липсата на достатъчно паша, работничките редуцират броя на търтеите.

Източник: НОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *