Магията завладя публиката в „Нощта на Орфей“

Няколко стотин души бяха завладени от магията на фестивала „Нощта на Орфей“, който се проведе за 15-ти път край момчилградското село Татул. Публиката изпълни пространството край мегалитния паметник още преди началото на събитието. По традиция всеки присъстващ получи по чаша вино, осигурено от община Момчилград.
Сред публиката бяха депутатът от ДПС Елван Гюркаш, кметът на община Момчилград Илкнур Кязим и председателят на общинския съвет Ерсин Юмер.
Фестивалът започна с изпълнение на Нур Мустафа Исмаил. След нея на сцената се качиха възпитаници на Центъра за подкрепа и личностно развитие – ОДК в Момчилград. С танцов спектакъл завладя публиката балетна формация към Театрално-музикален център – Кърджали. Последваха фолклорни песни и класически творби, изпълнени на цигулка.
„Древната величествена тайна на това необикновено място ни привлича вече петнадесета година. Светилището на Орфей край село Татул е част от световното културно наследство и това ни ангажира го да съхраняваме и да развиваме, да го изпълваме с живот.  Археологичестият комплекс е запазена марка и една от туристическите емблеми на  област Кърджали“, заяви кметът на община Момчилград Илкнур Кязим. От сцената тя съобщи, че археологическите разкопки, които се извършват от екипа на проф. Николай Овчаров, ще продължат и тази година.
Илкур Кязим награди победителите от традиционния велопоход, проведен преди началото на фестивала по маршрута Момчилград – село Татул. Победителят Юсеин Гюнай получи нов велосипед, а неговите подгласници – вторият Ервин Юсеин и третият Мерджан Мустафа – парични награди.
Кулминацията в „Нощта на Орфей“ бяха изпълненията на един от най-добрите български дуети – „Шик“. Красимир Гюлмезов и Вили се раздадоха за публиката, която пееше хитовете им. Песните на Краси Гюлмезов „Здравей, как си приятелю“ и „Бургаски вечери“ изправиха на крака присъстващите.
Фестивалът завърши с огнено шоу и фойерверки.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *