110 години затвор грозят най-големия съперник на Ердоган Причината е обида към действащия президент

Лидерът на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) в Турция Кемал Кълъчдароглу, който се кандидатира за президент на президентските избори през май, може да бъде задържан през следващите дни като част от разследване на 28 дела, заведени срещу него. Общо политикът може да получи до 110 години затвор, главно по обвинения в обида на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи БГНЕС, като се позовава на телевизия „Джумхуриет“.

Поради факта, че Кълъчдароглу беше номиниран за кандидат-президент, той не участва в парламентарните избори, които също се проведоха през май, и следователно не получи депутатски имунитет. Възползвайки се от тази ситуация, представители на управляващата Партия на справедливостта и развитието веднага след президентските избори подеха инициативата да обединят исканията в парламента срещу лидера на Републиканската партия и въз основа на тях да образуват наказателно дело по обвинения в обида на Ердоган , заплахи, клевети, подбуждане на омраза и етнически раздори, пропаганда на терористична организация (Кюрдската работническа партия, която е забранена в Турция).

В същото време от партията на Ердоган припомниха, че автор на повечето съдебни дела е турският лидер. По-рано Ердоган многократно печелеше подобни дела и изпращаше приходите от тях за благотворителност.

Политичните анализатори смятат, че перспективата лидерът на турските републиканци да бъде подведен под наказателна отговорност е малко вероятна, тъй като повечето съдебни дела са започнати в парламента и според тях са политически мотивирани. Отделно, че това е изпълнено с дестабилизиране на политическата обстановка в Турция, тъй като партията, оглавявана от Кълъчдароглу, е най-старата и втора по големина в републиката, смятат източници от партията.

СЕГА.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *