Вкаменената гора на 32 милиона години край Момчилград става достъпна за туристи (Снимки)

Гора на възраст близо 32 милиона години край Момчилград ще бъде достъпна за туристи съвсем скоро. Дърветата в нея са вкаменени и така са съхранени от древността до днес, предаде БНР.

Гората е уникална за България и е обект на международен научен интерес. Сега тя е част от екопътека по проект на община Момчилград с финансовото съдействие на местна инициативна група.

Маршрутът е с дължина около 9 километра и включва четири от най-атрактивните културно-исторически обекти в района.

 

Снимка: Община Момчилград

„Ако преди 32 милиона години е имало интернет, Източните Родопи щяха да бъдат представени като Карибите. С тропически климат, топло и синьо море, с много острови с буйна растителност. Далече назад във времето тази територия е била дъно на солено море. А на един от островите е растяла днешната вкаменена гора, сподели ботаникът Лидия Кирилова от Историческия музей в Кърджали.

 

Снимка: Община Момчилград

 

За първи път сведения за тази гора се появяват в началото на миналия век от известния природоизпитател Никола Иванов и стават обект на научен интерес. А преди няколко години международен екип от палеоботаници е датирал времето, в което е растяла тропическата гора.

Площта й е 7 и половина хектара. Обявена е за природна забележителност през 1970 година.

 

Снимка: Община Момчилград

Подобни вкаменени гори има и на други места в Източните Родопи, както и в Северна Гърция. Сега гората е част от екопътека и предстои скоро да бъде отворена за туристи, разказа Севдалин Огнянов, експерт в община Момчилград.

Преминаването по екопътеката може да е организирано или самостоятелно, каза още Севдалин Огнянов.

Снимка: Община Момчилград

Отсега обаче учените предупреждават, че досега с туристите може да има пагубно въздействие върху древната гора, както и за самите туристи не е безопасно, посочи Лидия Кирилова.

Източник: dir.bg

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *