В село Петково събраха дарения и монтират 7 метра светещ кръст

В родопското село Петково събраха над 22 000 лева от дарения, за да поставят светещ кръст над селото за благоденствие и здраве. Кръстът вече е направен и предстои другата седмица да бъде монтиран, каза кметът на Петково Юлиян Чиев.

Разпятието е високо 7 метра, широко 4.33 метра и тежи заедно с постамента 1.3 тона. Искаме за празника на Петровден по стар стил вече да осветява мрака над селото, каза Чиев.

Разпятието ще бъде благословено от епископ Висарион на 8 юли.

В подкрепа на инициативата са дали дарения близо 100 души. Дарителската кампания продължава, тъй като местните са решили да съберат средства да възстановят покрива и да освежат най-големият си параклис „Св. Св. Кирил и Методий“ , както и да осъвременят механизма на часовника на църквата „Св. Йоан Предтеча“ в селото си, който е подарък от цар Фердинанд, от механичен в електронен.

Дарителската кампания на жителите на смолянското село стартира през февруари т.г. в групата им във Фейсбук „Село Петково в сърцето на Родопите“.

„Част от нея бе и да се направят тениски с щампа от емблематичната ни църква в Петково с надпис “Петково. Да спасим наследството от Княз Фердинанд“, които средства също ще допринесат за общата ни кауза. Тениските вече са готови и могат предварително да се поръчват с наложен платеж за сметка на купувача в различни размери или другата възможност е да бъдат закупени на самият събор на цена от 25лв./бр. Вярваме, че такива каузи ни обединяват, дават хубава енергия и ни правят по-удовлетворени като се грижим за корена си за да се грижи и той за нас“, каза Стефан Парунев, един от инициаторите за кампанията.

Източник: smolyanpress.net
Снимка: Стефан Парунев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *