Като общи приоритети Николай Денков определи законите по Плана за възстановяване, както и приемането на Бюджет 2023. Отбеляза, че целият състав на кабинета е мотивиран и сплотен, докато напрежението било около законодателството и избора на регулаторите. Въпросът бил то да не счупи сглобката.

„Последната седмица има успокояване. Когато изберем областните управители на Министерски съвет, тогава ще е ясно, че има консенсус, всичко друго е предварително“, добави той.

„Правителството стои малко встрани от промените в правосъдната система, политическите партии имат право да изразяват мнение. Процедурата по избор на нов главен прокурор не изглежда адекватна“, коментира още премиерът.

Денков участва в откриването на новия роботизиран телескоп на Института по астрономия – БАН на територията на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“.

 

„В астрономията учените работят в мрежи, те могат да бъдат европейски и световни, а с откриването на този телескоп нашите учени в България ще участват пълноценно в изследването на звездите, кометите, астероидите“, коментира премиерът.

„Съвременен е, финансиран е от Министерството на образованието и науката, тоест от българската държава. Добре е да се подчертае, че българската астрономия има много силни традиции. Едни от най-добрите астрономи в света са и българи. В Харвард има много известен изследовател – Димитър Съселов, който води програмата за извънземен живот на университета. Това е българската школа в астрономията, тя заслужава такъв инструмент, който виждаме днес“, каза премиерът.

Телескопът е доставен по проект, финансиран от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от МОН, съобщиха от екипа на комплекса. С роботизирания телескоп от най-ново поколение Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ запазва позицията си като водещ астрономически комплекс в Югоизточна Европа, коментира вчера Никола Петров, директор на обсерваторията.

 

 

Източник: Дир.бг
Снимки: БТА