В Гърнатскине конаци жътвата започна Фолклорната къща на Филип Синапов направи първа възстановка на обичай

Валентина ИВАНОВА

Малки и големи посетители на Фолклорната къща «Гърнатскине конаци» край Балабаново грабнаха сърпове и паламарки и се впуснаха в ръжените нивя като част от едно неочаквано предизвикателство.

Увлечени от собственика на музея – народния певец Филип Синапов, те станаха участници във възстановката на обичая жътва. Това е първата подобна акция в календара на къщата, която бе открита през април.

Житните класове вече натежаха и дойде време за жътва. Хлябът не идва от Billa, затова се захващаме за работа, казва амбициозният родопчанин.

Припомняме, че Филип Синапов създаде първата в страната фолклорна къща-музей, която се намира във вилната зона на момчилградското село Балабаново сред красив пейзаж. Известният изпълнител е започнал изграждането й на гола поляна, вложил е свои средства, теглил е и сериозни кредити, за да реализира интересния си проект. Сградата е в типичен родопски стил с покрив от каменни тикли.

Отделните помещения са обзаведени с характерния за региона интериор. Използвани са  предмети от бита на родопчани, изобразяващи различни занаяти, както и характерни за региона носии.

25-годишният народен певец е щастлив, че е успял да реализира мечтата си, макар това да му е коствало много нерви, труд и усилия. Припомняме, че Филип е възпитаник на Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“ и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Има куп ангажименти и участия в различни форуми, по сватби и кръщенета. Освен това е преподавател в Момчилград.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *