С празнична литургия епископ Висарион открива събора в село Петково Родопчани от цял свят се събират на 8 юли

Валентина ИВАНОВА

Китното смолянско село Петково се готви за своя селищен празник. Всяка година около Петровден местните хора и техните потомци от цял свят се събират, за да се повеселят и да споделят своята обич към родния край.

Съборът има дълга традиция. През последните години родолюбивите петковци реализират редица дръзки идеи в опустялото село и му вдъхват нов живот. Организираха кампания за спасяване на старото училище. А тази година селото ще посрещне празника с нов светещ кръст, изграден също с  дарения. Той е висок 7 м и широк 4,33 м. Предстои монтирането му.

Във фейсбук групата „Село Петково в сърцето на Родопите“ тече акцията за набиране на средства. Инициаторите са решили да възстановят покрива и да освежат най-големия си параклис „Св. Св. Кирил и Методий“, както и да осъвременят механизма на часовника на църквата „Св. Йоан Предтеча“, който е подарък от цар Фердинанд. В полза на общата кауза, се предлагат тениските и други сувенири.

За втора година Смолянският епископ Висарион, викарий на митрополията, ще възглави Архиерейска Света Литургия на 8 юли от 9 часа в храм “Св. Йоан Предтеча”. След това висшият духовник ще благослови празничната трапеза, а домакини и гости ще се отдадат на народно веселие като на истински събор.

 

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *