В Момчиловци отново избират Кралица на киселото мляко Българи и китайци се събират на фестивал в смолянското село

Валентина ИВАНОВА

Смолянското село Момчиловци се стяга за фестивала на киселото мляко. Тази година той се провежда за шести път и е насрочен за 1, 2 и 3 септември. Родопчани отново са подготвили богата програма, с която се надяват да привлекат хиляди гости и приятели.

Тридневното събитие ще бъде открито с церемония от организаторите и делегация от компанията-производител на мляко „Момчиловци“ в Китай – Bright Dairy.

Както и в предишните издания, ще има изложение на производители на млечни продукти и на народни художествени занаяти, био и еко натурални продукти. За шести път ще бъде избрана Мис Родопи – Кралица на киселото мляко. Трите кръга на конкурса за красота ще води известният певец Богдан Томов. Победителката ще стане рекламно лице на китайското кисело мляко „Момчиловци“ и заедно с подгласничките й ще посетят Китай в рамките на Програма за полуляризиране на българското кисело мляко и неговите уникални свойства.

Домакините ще покажат как се приготвят характерни за региона ястия и кулинарни специалитети. Гостите на фестивала ще могат да се забавляват в различни състезания и игри като надпиване с айрян и бързо ядене на килесо мляко.

Специална програма е подготвена и за най-малките посетители.

За доброто настроение на присъстващите през трите дни на проявата ще звучи музика. На сцената ще се качат различни фолклорни групи от Родопите, а партньорите от Китай ще представят традиционни танци.

Припомняме, че за пръв път през 2008 г. представители на китайската компания Bright Dairy посещават село Момчиловци, за да проучат и изследват тайните на здравето и дълголетието на хората в Родопите. Според специалистите на компанията факторите, на които се дължи доброто здраве и дълголетието на родопчани, са именно полезните свойства на киселото мляко и природните дадености на Родопа планина. Bright Dairy създават собствен продукт с името „Момчиловци“ в Китай, чрез който представя Момчиловци като място на дълголетие. и атрактивна туристическа дестинация.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *