Учители, ученици, родители – тайната на успешните матури в Смолян

Смолян е постоянен лидер в страната в областта на образованието и от над 10 години е в топ 3 на външни оценявания и матури.
„На първо място успехите се дължат на учителите – тяхната мотивация и квалификация. На следващо място са учениците, за които е важно да бъдат в час през учебната година. Не на последно място е много важна работата на родителите, които изискват техните деца да бъдат в училище“, коментира директорът на Регионалното управление на образованието – Смолян Никола Запрянов пред „България сутрин“.

Разликата в резултатите от последните 2 години е 1-2 точки, които, по думите му, са в рамките на статистическата грешка, отколкото спад в успеха на учениците. Запрянов подкрепи идеята на образователния министър за промяна в изпитите след 7 клас.

„Тя няма да стане от днес за утре. В голяма степен учениците ще бъдат заинтригувани и още по-мотивирани за външното оценяване. Промяната в изпитите ще доведе и до промяна в резултатите. Сухото изпитване, заменено от практичност в изпитите, ще бъде в плюс на учениците“, убеден е Запрянов.

Пред Bulgaria ON AIR той добави, че освен с добри резултати в училище, децата от региона имат изяви в Родопския драматичен театър, включват се в различни общински инициативи, дори прекарват часове по история в държавния архив.

Източник: dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *