В Джебел се проведе ретро парад на автомобили от тридесетте до деветдесетте години на миналия век Включиха се над 35 участника от всички краища на България, тенденцията е да се превърне в традиционен

Нов живот

В третия ден от летния празник Джебел бе домакин на голям ретро парад на автомобили. Събитието събра много участници, както и любители на колите от миналия век.

На 22 юли  бяха положени основите на първия ретро парад в Джебел, с тенденция да се превърне в традиция и да стане част от културния календар на FIVA, което ще даде възможност ежегодно да се провеждат изложения на класически автомобили от 20-ото столетие на територията на община Джебел.

Участваха коли от всички краища на България от 30-те до 90-те години на миналия век. Имаше над 35 участника. Ентусиазирани жители на града и гости си спомниха за минали времена за първите си съветски коли. Имаше и американски „мускули“, които привлякоха вниманието на присъстващите. Немалко от ентусиастите  дадоха своя вот за „най-добро“ на европейски модели.

Имаше награди за всички участници на парада. Купата на БАК ретро клуба спечели „Мерцедес SEL 560“.

Кулминационният момент беше връчването на Купата на кмета. Изборът се оказа труден, защото всеки автомобил, паркиран празнично в Джебел, е със своя уникална история, но вниманието на кмета беше привлечено от „VW karmann ghia“, модел 1971 г., с много изящната и прецизна реставрация. Купата на кмета получи собственикът на това возило, което е било внесено от САЩ в Германия, след което и в България. 52-годишният „Фолксваген“ е реставриран Николай Вълчев от Харманли. Този автомобил ще краси и плаката на ретропарад „Джебел-2024“.

В края на изложението всички коли, начело с победителя и кмета на общината Неджми Али поведоха колоната към изхода на общината. От светещата входна табела на Джебел кметът пожела приютен път на водачите на уникалните автомобили и ги покани на следващото изложение през лятото на 2024-та.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *