Радев: Промените в Конституцията са неграмотни, посягането на 3 март е покушение срещу историята!

„Премахването на 3 март като национален празник е покушение срещу историята“.
Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев по повод предложените от ПП-ДБ промени в Конституцията.

„Когато нямаш работещи решения за настоящето и за бъдещето – започваш война с миналото. Опитът да се изтрие 3 март от националния календар е покушение срещу историята, срещу идеалите на българските възрожденци и срещу паметта на хилядите загинали за нашата свобода наши и чужди войни. Аз съм категорично срещу такива експерименти“, посочи той.

Според него референдум по темата ще раздели още повече обществото ни.

„Всички знаем, 24 май е прекрасен празник, той е най-съкровен за всички нас, но това, което ни предлагат, е недопустимо разделение и абсурдна ситуация – да избираме „за“ и „против“ нашия език и писменост и нашата свобода и държавност – няма решение на такава дилема“, коментира Румен Радев.

Това е първият коментар, който прави Радев, след като „Продължаваме промяната-Демократична България“ представиха проекта. Според проекта държавният глава няма да има думата при назначаването на тримата големи – шефовете на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и главния прокурор. Освен това му се отнема правото да назначава служебен кабинет.

„Проектът за промени в Конституцията е юридически неграмотен и политически порочен. След едно много дълго подготвяне на публиката за предстоящи чудодейни промени в правосъдната система, за правосъдна реформа – обществото ни очакваше работещи решения, които да водят към повече справедливост и отчетност, към по-малко политизация в съдебната система. Вместо това ни се сервира изненадващо национално разделение и атака срещу президентската институция и местната власт.

„Това се вижда както от конституционалистите, така и от гражданите“, допълни държавният глава.

Той направи изявлението след участието си във форума „Автомобилната индустрия среща властта“, който се провежда в столицата

Попитан дали в служебните кабинети и тяхното премахване ли вижда атаката срещу президентската власт, Радев отговори:

„Колкото по-ниска е легитимността на едно управление, толкова повече то е стреми да закрепи своята власт с административни и силови мерки.“

Според него последното редовно правителство е демонстрирало управленска немощ и разпад поради неопределими вътрешно-политически противоречия. 

“Докато управлявахме, ние демонстрирахме решителност и работа за хората. Служебният кабинет реши всички въпроси с високите цени на горивата, написа всички закони по плана за възстановаване, докара дори “Лукойл” да се регистрира в България. Сега още щяхме да стоим на цени на бензина от 3,50 лв., но като гледам, пак ще се върнем там”, добави Радев.

„Що се отнася до служебните правителства – явно управляващите виждат в тях някаква заплаха. Тя не е от присвояването на някаква имагинерна власт. Това няма как да стане. Тя не е и от дългия живот на последното служебно правителство, защото те имаха възможност във всеки един момент да го прекратят. Имаха възможност изобщо да не се стига до служебно правителство. Явно заплахата е в осъзнаването на контраста, особено между последното служебно правителство и последните редовни правителства. Докато редовните правителства създаваха кризи, служебното ги решаваше. Докато редовните правителства, особено последното, демонстрираха управленска немощ и разпад поради непреодолими вътрешнополитически противоречия, служебното правителство демонстрира консолидация и решителност, както и работа в името на хората. Докато стояха с руски посредници за по-скъп газ, невъзможност да завършат интерконектора с Гърция и високите, смазващи цени на горивата, служебното правителство реши всички тези въпроси много бързо“, каза още държавният глава.

Той смята, че всяка промяна в законите, която се прави заради някаква личност, е грешен подход и той се връща с обратен знак към тези, които го правят.

„Всяка промяна в законите, която се прави за личност, за мен е грешен подход и той се връща с обратен знак към тези, които го правят. За момента аз не намирам друго обяснение. Може би управляващите се подразниха от едно социологическо изследване от „Галъп интернешънъл“, което излезе последните дни, което много бързо изчезна от публичния ефир. Въпреки управлението в най-тежките кризи, за десет месеца, служебното правителство излезе с много висок рейтинг – много по-висок от този на сегашното редовно правителство, което е в началото на мандата си“, посочи още Румен Радев.

На въпрос дали ще се влошат още отношенията между институциите и правителството, заради този проект, той иронично попита: “Колко повече от това да се влошат?“

Източник: Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *