Игри в реката, горски разходки и вкуса на мляко без консерванти откриват малчугани от детски лагер в Родопите

Детски лагер в смолянското село Смилян дава възможност на малчугани от „дигиталното“ поколение да преживеят ваканция без мобилни телефони и екрани, с много игри сред природата, с вкус на истинско родопско мляко и продукти от градината, информират организаторите на инициативата.

Летният лагер се организира за втора поредна година, привличайки все по-голям интерес от страна на родители и ученици.

Програмата набляга на преживявания, които показват по най-добър начин всичко, което селото и планината предлагат на едно дете за неговата незабравима ваканция, заяви пред БТА Антония Чиликова, организатор и възпитател в лагера. Поход край р. Арда, разходки в гората, бране на гъби и билки, кулинарни и арт ателиета са част от преживяванията на лагерниците.  Разписанието за следващите дни предвижда децата сами да избият прясно масло в дървените съдове бурилки, използвани в миналото. Лагерът е разположен в къща за гости, в която има мандра и малчуганите не само ще научат много за пътя на сиренето, но и ще опитат вкусните млечни продукти, допълва Чиликова.

Домашното мляко е много по-хубаво от това в магазините, наистина се различава от купеното, твърди 12-годишният Райли от Пловдив. Той посещава лагера за втора година и разказва, че харесва игрите и ваканцията в Смилян, а любимото му занимание са разходките в гората.  Хубаво е, защото има голям двор, а в планината въздухът е чист и е приятно, описва престоя си в Родопите Райли.

Всички деца обичат да играят, да създават нови приятелства, да имат свободата сами да измислят начина, по който да се забавляват и мнозина  от лагерниците преоткриват този вид забавление, допълва Антония Чиликова. Според нея най-радостното е, че голяма част от децата в лагера забравят за мобилните си телефони, улисани в игри и спортни занимания.

По-добре е без телефони, тук можем да намерим нови приятели, смята 11-годишната Теодора от София.  За децата може би е по-лесно да си оставят мобилните си устройства, отколкото за родителите да спрат да ги контролират по телефона, смята Антония Чиликова.  Според нея този тип лагери дават повече самостоятелност на децата и възможност да открият свободата на селото.

В Смилян децата на града имат и много спортни занимания на чист въздух, както и часове за четене на книги.  Лагерът дава на децата преживяване подобно на „ваканция при баба на село“ от времето преди дигиталните комуникации.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *