The Washington Post: Над 66,2 млрд. долара е помощта на САЩ за Украйна

Общият размер на помощта на САЩ за Украйна надхвърля размера на помощта за всяка друга държава.

По данни на The Washington Post тази сума вече е достигнала 66,2 млрд. долара. Отбелязва се, че 43,1 млрд. долара е военната помощ, 20,5 млрд. долара е делът на икономическата подкрепа, а още 2,6 млрд. долара са хуманитарната помощ.

Изданието подчертава, че тази сума е по-голяма от тази, която САЩ дават на която и да е друга държава, и „надхвърля двустранната подкрепа на други съюзници на САЩ“, включително Израел, Йордания и Египет.

Според експертите това всъщност е „инвестиция на САЩ в съюзник“, каквато не е имало от времето на плана „Маршал“ насам. Тогава размерът на помощта, коригиран спрямо инфлацията, беше около 150 млрд. долара за три години.

Размерът на американската помощ за Украйна вече надхвърли разходите за Twitter (44 млрд. долара), космическия телескоп James Webb (10 млрд. долара) и парите по плана за студентски заеми на администрацията на Байдън (39 млрд. долара).

Въпреки че САЩ са най-големият донор на Украйна, други държави са отделили много по-голям процент от БВП за подпомагане на Украйна. Например според Института за световна икономика в Кил Европа понастоящем отделя по-голям дял от своя БВП за Украйна, отколкото САЩ.

САЩ помагат на Украйна финансово и с оръжие от началото на пълномащабната война в Украйна.

Последният пакет от помощи включваше различни комплекси, ракети, боеприпаси, бронирани автомобили и противотанкови оръжия. Той се оценява на 400 млн. долара.

В същото време лидерът на Републиканската партия в Сената на САЩ Мич Макконъл заяви, че САЩ трябва да ускорят предоставянето на военна помощ на Украйна.

Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *