Гърция приема нова американска военна база

Съгласно информация от вестник „Proto Thema“, на хоризонта се появява възможност за създаване на нова американска военна база на един от гръцките острови – Лемнос или Скирос. Тази идея е част от стремежа на САЩ да разшири военното си сътрудничество с Гърция. Според вестника, в рамките на законопроекта за бюджета на отбраната на САЩ (NDAA), вече приет от Камарата на представителите, министърът на отбраната на САЩ и държавният секретар, ще представят съвместен доклад пред Конгреса относно отношенията между двата съюзника, с акцент върху разширяването на американското военно присъствие в Гърция, особено на островите.

Изданието посочва, че възможностите за разполагане на до 20 допълнителни американски бази на гръцка територия са налице, но интересът на САЩ и Гърция се фокусира върху островите Лемнос и Скирос. Тези острови предоставят стратегически възможности за американците, като те могат да изградят свои военни центрове там, които да поддържат свързаността и координацията между съществуващите големи бази в Гърция – в Суда Бей на остров Крит и в Александруполис.

Разполагането на военни сили на Лемнос, според изданието, може да подсили системата за сигурност на базата в Александруполис и да допринесе за контролиране на Дарданелите, което има важно значение за стратегическата позиция на Гърция и САЩ в региона.

Относно остров Скирос, неговата централна позиция в Егейско море прави този остров привлекателен за американците. Той може да представлява допълнителна бариера за сигурност и защита на военноморската база в Суда Бей на остров Крит. Същевременно, присъствието на американски военни на остров Скирос ще предостави допълнителна защита за важните гръцки военни съоръжения и ще служи като ограничител за турските военни действия в региона.

Тази инициатива следва след измененията в споразумението за взаимно сътрудничество в отбраната между Гърция и САЩ (MDCA), които добавиха още четири американски военни бази в Гърция, цитира „Фокус“.

Източник: Факти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *