„Бранд Родопи“: „Устра“, Счупената планина, Харман кая и водопадът „Марф“ попаднаха във фокуса на ЕС Мария Габриел и Неджми Али обсъдиха възможностите за развитие на туризма в Джебелско

Нов живот

Вицепремиерът Мария Габриел и кметът на Джебел Неджми Али обсъдиха възможностите, които Родопите имат за развитие на туризма и за привличане на гости не само от страната, но и от чужбина. За успешната им реализация обаче е необходимо отлично сътрудничество и подкрепа на централната власт, посочи Неджми Али, който бе сред гостите на Третия  международен форум „Бранд България. Докосни Чудесата“.

Мария Габриел и Неджми Али са колеги от Европейския парламент и някои от акцентите в разговора днес в столицата бяха своеобразно продължение от съвместните им инициативи в Брюксел.

Крепостта „Устра“, водопадът „Марф“, Счупената планина, Харман кая, културното и етническо многообразие на Джебел влязоха във фокуса на международния форум „Бранд България. Докосни Чудесата“, който е част от събитийната програма на медия „Стандарт“ и Общество „Културно наследство“.

Участие във форума взеха вицепремиерът Мария Габриел, Пийт Ясперт, вицепрезидент на „Европа Ностра“, както и техните представители на Европа в Гърция, Сърбия, Румъния и Турция.

В разговор с министъра на културата Кръстьо Кръстев, Неджми Али посочи като добър пример за съвместната работа на местна и централна власт за развитието на туризма прехвърлянето на крепостта „Устра“ от държавата на Община Джебел. По този начин местната власт може да кандидатства по различни програми, с които да превърне историческият обект в привлекателна туристическа атракция.

В рамките на форума бе обсъден проектът „Бранд България“, който се разработва от Общество “Културно наследство“ заедно с представители на правителството. По инициатива на вицепремиера Мария Габриел от следващата седмица шест министерства ще обединят усилия за развитието на „Бранд Родопи“ и „Бранд България“.

„Бранд Родопи“ стартира още преди две години. Той цели да покаже на туристите многообразието на културното и природно наследство, както и заедността на етносите, живеещи в Свещената планина, като в същото време да създаде единна туристическа дестинация, която да привлече повече туристи, включително от Балканите.

Сред акцентите на форума бе представянето на възможностите за финансиране на проекти от новите оперативни програми, включително INTEREG, както и съвместни проекти в рамките на Атинския хъб за културно наследство.

Голямата амбиция на представителите на „Европа Ностра“ е да излязат с общ апел към ЕС за вкарването на фокус на културното наследство на Балканите – с неговата уникалност и многообразие, но и със заплахата от разрушение.

 

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *